Thuiswonen

Hier vindt u alle informatie omtrent ondersteuning bij het zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Huishoudelijke hulp

Huishoudelijke hulp is in de ware zin van het woord hulp bij het huishouden. Daarbij kunt u denken aan licht en/of zwaarder huishoudelijk werk. Stofzuigen, ramen zemen, dweilen, etc., allemaal dingen die veel tijd en energie vragen. Wanneer u gebruik maakt van huishoudelijke hulp komt een professional  u helpen bij deze taken. U kunt zich daardoor focussen op andere zaken. Hieronder vindt u de verschillende organisaties in onze regio die deze huishoudelijke hulp aanbieden:

 

Persoonlijke verzorging

Wanneer iemand iets gaat mankeren, is het mogelijk dat deze persoon of zijn omgeving niet meer in alles kan voorzien. Het lukt soms ook niet meer om de algemene dagelijkse levensverrichtingen uit te voeren. Hieronder vallen bijvoorbeeld wassen, douchen, aan- en uitkleden, opstaan en naar bed gaan, of het aandoen van protheses, medicijnen innemen etc. Zodra dit niet meer mogelijk is, komt een verpleegkundige of verzorgende u hierbij helpen. Het ligt aan de problematiek welke zorg er precies verleend wordt. Het zorgt er niet alleen voor dat de persoon zelf weer goed verzorgd wordt, maar ook dat de omgeving een beetje ontlast kan worden. Op die manier kunnen de mensen om de persoon heen hun energie weer inzetten op andere gebieden. Hieronder vindt u verschillende organisaties die persoonlijke verzorging in uw regio aanbieden. Op de diverse sites kunt u ook hun voorwaarden en kosten van de betreffende organisatie terugvinden.

 

Dagbesteding

De dagbesteding is bestemd voor de nog thuiswonende mensen, die behoefte hebben aan contacten en niet meer geheel zelfstandig kunnen functioneren.

De bezoeker staat hierbij centraal, het contact met mantelzorger is minimaal. Het doel van de dagbesteding is om de mensen (in dit geval) met dementie in staat te stellen zolang mogelijk te blijven wonen in hun eigen vertrouwde omgeving. De dagverzorging biedt een activiteitenprogramma waar mensen met dementie aan kunnen deelnemen, zoals gezelschapsspelen, handwerken, kaarten, bewegen, etc. De warme maaltijd wordt gezamenlijk gebruikt en alle activiteiten vinden plaats in huiselijke sfeer. Hierdoor komen mensen niet alleen buitenshuis, maar hebben ze ook sociale contacten. Het zorgt er ook voor dat de thuissituatie ontlast wordt. Hieronder kunt u de organisaties terugvinden die dagverzorging binnen de regio aanbieden.

 

Maaltijdendienst

Kan of wil u of uw partner niet meer zelf koken? Onze maaltijdservice met lekker en verantwoord eten is dan wellicht een oplossing. U kunt kiezen uit een breed assortiment heerlijke maaltijden, van stamppotten tot internationale gerechten. De maaltijden worden wekelijks op een vaste dag bezorgd en kunnen worden bewaard in de koelkast of diepvries. Ook eventuele dieetwensen zijn geen probleem. Bij afname van persoonlijke koelverse maaltijden houden de koks rekening met de wensen. U ontvangt dan een speciale menulijst met geschikte gerechten. Van cholesterolarm tot lactose-beperkt, van vezelrijk tot energiearm, van glutenvrij tot kaliumarm. Ook gesneden, gemalen of vloeibare voeding is mogelijk.

 

Vervoer

Mensen met dementie zijn niet altijd meer in staat om zichzelf van A naar B te verplaatsen. Ze kunnen de weg niet meer vinden of kunnen wegens lichamelijke redenen geen lange afstanden meer afleggen. Daarnaast kunnen mensen ook niet altijd meer gebruik maken van overige vervoersvoorzieningen zoals het openbaar vervoer, de auto of fiets, enz. Natuurlijk zijn er ook voorzieningen ontstaan die u hierbij ondersteunen. Binnen de regio van het Dementienetwerk West-Brabant hebben we twee varianten:

Deeltaxi
De Deeltaxi is een aanvulling op het openbaar vervoer. Een Deeltaxi deelt u doorgaans met andere passagiers. Hierdoor kan een deeltaxirit langer duren (maximaal 30 minuten) dan een gewone taxirit, maar de Deeltaxi is veel voordeliger. Er is sprake van deur tot deur vervoer. U dient een deeltaxirit minimaal 2 uur van tevoren te bestellen en u heeft een klantenpas nodig om gebruik te kunnen maken van de Deeltaxi.
Iedereen kan een klantenpas aanvragen, ongeacht uw leeftijd. Op de website vindt u veel meer informatie over de Deeltaxi, onder meer de tarieven. Wanneer iemand beperkt is bij gebruik van het openbaar vervoer en er is geen andere vervoersmogelijkheid, kan er vanuit de Wmo een indicatie gegeven worden om tegen een gereduceerd tarief te reizen. Om hiervoor in aanmerking te kunnen komen, zal er een beoordeling moeten plaatsvinden. Er zal samen met de aanvrager gekeken worden naar de vervoersbehoefte en eventuele mogelijkheden om dit op te lossen.

https://www.deeltaxi-westbrabant.nl/

Valys
Wanneer u buiten de regio wenst te reizen, komt u mogelijk in aanmerking voor Valys. Met Valys kunt u een reis boeken van deur tot deur of als aanvulling op uw reis met het openbaar vervoer. Reist u met de trein, dan is het handig om te weten dat de NS u kan helpen bij het in-, uit- en overstappen. Steeds meer Valys-pashouders maken gebruik van deze gratis hulp. U kunt de hulp aanvragen bij de NS of bij Valys.

www.valys.nl

 

Personenalarmering

Het persoonlijk alarmsysteem kan veel bezorgdheid wegnemen. Als u thuis onwel wordt of als u valt, kan snel en gemakkelijk hulp worden ingeschakeld. Gewoon door een knopje in te drukken. Meer hoeft u niet te doen. We leggen u graag uit hoe dat werkt.
Als u alarm wilt slaan, drukt u op de knop van het alarmapparaat. U hoort dan via een luidspreker in het apparaat binnen enkele seconden de stem van een verpleegkundige. Zij beoordeelt uw hulpvraag en kan vervolgens snel hulp inschakelen: een professioneel medewerker, familielid, buurman of eventueel uw huisarts.
Het alarmapparaat staat meestal in de woonkamer of in de slaapkamer. Ook krijgt u bij het apparaat een losse alarmknop die u bijvoorbeeld aan een koord om uw hals of om de pols kunt dragen. Dan kunt u vanaf elke plek in en rond het huis direct alarm slaan.

Naast de standaard alarmering zijn er ook mogelijkheden voor mobiele alarmering. Deze alarmering werkt volgens hetzelfde principe. Het enige verschil is dat de alarmering ook buitenshuis bruikbaar is. Daarnaast zitten er een aantal extra functies op zoals:
- valdetectie;
- veilige zones instellen;
- wereldwijde dekking.

Wij zien zeker in deze manier van alarmering een opkomende toekomst en met name voor mensen die veel buitenshuis zijn of dwalen, geeft dit veel rust voor de omgeving. Voor verdere informatie over al deze vormen kunt u altijd contact opnemen met de onderstaande organisaties.