Activiteiten in de regio West-Brabant

In de regio West-Brabant worden regelmatig activiteiten, bijeenkomsten en scholingen georganiseerd voor mantelzorgers. Bijvoorbeeld Alzheimer Cafés, lotgenotengroepen en de basiscursus dementie. 

Hieronder lees je meer over het aanbod in de regio West-Brabant.

Alzheimer Cafés

Het Alzheimer Café is een informele bijeenkomst voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, hulpverleners en andere belangstellenden die vragen hebben over dementie. Tijdens elk Café wordt een ander onderwerp/thema besproken, en is een professional aanwezig met kennis over dat onderwerp. Tijdens de bijeenkomst krijg je niet alleen informatie, maar kun je ook steun vinden en ideeën en ervaringen uitwisselen. De avonden hebben een informele sfeer en er is regelmatig live muziek aanwezig. Aanmelden is niet nodig, de toegang is gratis, iedereen is welkom! Meer informatie over de Alzheimer Cafés bij jou in de buurt vind je op deze  website van Alzheimer Nederland.*

*Op dit moment worden er nog niet in alle gemeenten Alzheimer Cafés georganiseerd. Op ons YouTube kanaal vind je online Alzheimer Cafés waarin diverse thema's worden behandeld. Op Zuidwest TV vind je de uitzendingen van Alzheimer Café on Tour. 

 

Ondersteuningsgroepen voor partners van mensen met dementie

Elk jaar organiseert het Dementienetwerk West-Brabant een reeks van zeven bijeenkomsten die speciaal gericht zijn op de mantelzorger. Ervaren professionals geven uitleg, hulp en advies over dementie. Dit gebeurt in kleine groepen en in ongedwongen sfeer. Daarnaast is er ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en tips met andere partners van mensen met dementie. Het gebeurt regelmatig dat deelnemers na afloop onderling nog contact blijven houden. Voorbeelden van vragen die centraal staan tijdens de bijeenkomsten:

  • Wat is dementie?
  • Wat verandert er in je leven als je partner dementie krijgt?
  • Kun je spreken van een rouwproces?
  • Hoe moet het als het thuis steeds moelijker gaat?

In onze agenda lees je meer over deze bijeenkomsten.

 

Basiscursus dementie

Een aantal keren per jaar biedt het Dementienetwerk West-Brabant cursussen aan over dementie voor mantelzorgers en vrijwilligers. Ook wordt de basis gelegd voor lotgenotencontact. De basiscursus is laagdrempelig en bestaat uit twee bijeenkomsten. Thema's die besproken worden zijn onder andere: 

  • Wat is dementie en welke vormen zijn er?
  • Omgaan met veranderend gedrag
  • Hoe bewaak je je grenzen?
  • Het voorkomen van overbelasting als mantelzorger
  • Welke professionele hulp is er beschikbaar?
  • Voeding en beweging bij dementie

In onze agenda lees je meer over deze bijeenkomsten.

 

Bewegen

Bewegen is gezond; ook voor mensen met dementie. Want door je lijf te bewegen breng je ook je hersenen in beweging. Daarmee kun je de dementie niet stoppen, maar wel vertragen. Als je meer beweegt slaap je bovendien rustiger, je conditie wordt beter, je eetlust neemt toe en je humeur verbetert. Kortom: het levert veel voordelen op, ook voor de mantelzorger!

Hieronder vind je de organisaties die activiteiten aanbieden voor senioren en voor mensen met dementie.