Mantelzorgers

Mantelzorg is onbetaalde zorg voor een chronische zieke, gehandicapte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend of kennis. Mantelzorg bestaat in vele vormen en is bij iedereen weer anders. Behalve dat het dankbaar is om voor een ander te zorgen en plezier kan geven, kan het ook zwaar zijn of te zwaar worden.

Mantelzorg en dementie

In Nederland zorgen ruim 350.000 mantelzorgers voor iemand met dementie. Ruim 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt door mantelzorgers ondersteund en/of verzorgd. Deze mantelzorgers kunnen een partner, kind, familielid of iemand uit de naaste omgeving zijn. De helft van de mantelzorgers combineert de mantelzorg met een baan en/of de zorg voor gezin. 

De impact van dementie is groot. Niet alleen voor de persoon met dementie, maar ook voor de mensen in hun omgeving. Hoewel de dementie bij iedereen anders verloopt, wordt de zorg bij iedereen steeds zwaarder. De dementie raakt je relatie, het contact en ook het toekomstbeeld. Het is dan ook belangrijk om te weten waar je terecht kunt voor onder andere:

  • Informatie en advies
  • Emotionele steun (individueel en in een groep)
  • Educatieve ondersteuning
  • Informatie over respijtzorg
  • Mantelzorgwaardering en Dag van de Mantelzorg

 

Mantelzorgondersteuning in jouw gemeente

In alle aangesloten gemeenten wordt ondersteuning aangeboden:

 

Handige links