Nieuws

Blijf op de hoogte

Op deze pagina vind je als professional, mantelzorger of vrijwilliger nieuws op het gebied van dementie. Het nieuws kan komen vanuit de regio, maar het kan ook een artikel zijn over nationale of internationale onderwerpen. We willen je op deze pagina prikkelen en stimuleren om jouw kennis rondom dementie up-to-date te houden.

Via de zoekbalk kun je in het archief zoeken naar een bepaald onderwerp. Elk blokje met een nieuwsbericht kun je aanklikken om er meer over te lezen. Onderaan de pagina vind je een link om jezelf aan te melden voor onze periodieke nieuwsbrief per e-mail.

 • Landelijk rapport Dementiemonitor 2022

  Alzheimer Nederland zet iedere twee jaar een enquete uit onder mantelzorgers om in kaart te brengen hoe het gaat met de mantelzorgers. Lees het landelijke rapport hier. Medio december wordt het regionale rapport voor het Dementienetwerk West-Brabant verwacht. Houdt onze website in de gaten!

   

 • Dementiewegwijzer

  Op onze website staat een handige tool om antwoord te vinden op de meest gestelde vragen over dementie. Bekijk hier de animatie

 • Theatervoorstelling Teun Toebes op 25 oktober

  Teun Toebes, 22 jaar, kerngezond en afgestudeerd verpleegkundige in de geriatrie. Teun besloot ruim een jaar geleden om zich permanent te vestigen op een gesloten afdeling voor mensen met dementie. Waarom? Om te ervaren hoe is om als oudere in een verpleeghuis te wonen. Over deze periode schreef hij de bestseller VerpleegThuis en breidt zijn missie nu uit naar het theater. Aan de hand van grappige, verdrietige en vrolijke anekdotes schetst Teun in zijn voorstelling een ander beeld van mensen met dementie dan het gebruikelijke. De Kring, Roosendaal, 25 oktober.

 • Informatie over dementie in Turks en Marokkaans

  In Nederland leven 290.000 mensen met dementie. Onder mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond is nog veel onbekendheid met de ziekte en er wordt weinig over gesproken. Ook blijkt hulp en ondersteuning niet altijd makkelijk te vinden of aan te sluiten. Daarom vind je vanaf vandaag vernieuwd informatiemateriaal op www.dementie.nl/turks, www.dementie.nl/turc en www.dementie.nl/maroc.

  Ook op de website van het Dementienetwerk lees je meer over dementie in het Turks en Marokkaans. Ga naar https://www.dementienetwerkwb.nl/turks of https://www.dementienetwerkwb.nl/arabisch

 • Beleef de dementiebril in het Odensehuis Bergen op Zoom

  Op woensdag 9 november van 13.00-16.00 uur organiseert het Dementienetwerk samen met het Odensehuis Bergen op Zoom een middag met de dementiebrillen. Bent u mantelzorger of een naaste van iemand met dementie? Wilt u meer inzicht krijgen in wat er in uw naaste omgaat? Dan kunt u door middel van een korte film, getoond via een virtual reality bril, meekijken in de belevingswereld van iemand met dementie. Na de korte film kunt u nog napraten over uw ervaring met een ervaren casemanager dementie.

  Interesse? Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar odensehuisboz@wijzijntraversegroep.nl. Locatie: Korenaere, Bergen op Zoom

 • Alzheimer Café Bergen op Zoom op 24 oktober

  Op 24 oktober organiseert Alzheimer West-Brabant een Alzheimer Café in het nieuwe ABG in Bergen op Zoom. Deze avond staat in het teken van communicatie en bejegening bij dementie. Lees hier meer over de bijeenkomst.

 • Inspiratiemarkt voor mantelzorgers op 12 november

  Op zaterdag 12 november organiseren diverse organisaties gezamenlijk een inspiratiemarkt voor mantelzorgers. U bent van harte welkom tussen 11.00-16.00 uur in de Wittenhorst in Halsteren. Kom, ervaar en beleef wat alle deelnemende organisaties u te bieden hebben! U kunt hier tevens de mantelzorgwaardering in ontvangst nemen.

 • Alzheimer Bulletin Bergen op Zoom

  Het nieuwe bulletin van Alzheimer West-Brabant, afdeling Bergen op Zoom is uit! Lees hier alles over de najaars-activiteiten die op de planning staan.

 • Beleef de dementiebril in het Odensehuis Roosendaal

  Op vrijdag 4 november organiseert het Odensehuis in Roosendaal diverse sessies met de dementiebril. Bent u mantelzorger voor iemand met dementie? En heeft u altijd al eens willen ervaren hoe het is om dementie te hebben? Dan kunt u dat door middel van virtual reality beleven. Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar iverbiest@groenhuysen.nl

 • Compartijn is onze nieuwe partner!

  Met ingang van 1 september verwelkomen wij Compartijn als nieuwe partner van het Dementienetwerk. Aan de rand van het centrum van Roosendaal vindt u in een karakteristiek voormalig schoolgebouw Huize Roosdael. Dit luxe, kleinschalige particuliere verzorgingshuis heeft zorgappartementen voor ouderen met dementie of een fysieke beperking. In Huize Roosdael wonen alleenstaanden én echtparen. Hier staan aandacht, warmte en de beste persoonlijke zorg centraal. Meer informatie? Gan dan naar de website van Huize Roosdael. We kijken uit naar een prettige samenwerking!

 • Wereld Alzheimer Dag op 21 september

  In de gemeente Bergen op Zoom wordt op woensdag 21 september de Samenoppad beurs georganiseerd. Je bent van harte welkom in de Raayberg van 13.30-16.30 uur. Lees meer over deze activiteit in de nieuwsbrief!

 • Mantelzorgwaardering gemeente Halderberge

  Van 1 september tot en met 31 oktober 2022 kan weer de mantelzorgwaardering van de gemeente Halderberge worden aangevraagd. Deze waardering bestaat uit cadeaubonnen ter waarde van € 125 die besteed kunnen worden bij diverse lokale ondernemers. Het aanmeldformulier staat vanaf 1 september online.

 • Ondersteuningsgroep voor kinderen start 3 oktober in Hoogerheide

  BWI organiseert voor inwoners van de gemeente Woensdrecht weer een ondersteuningsgroep. Deze is speciaal voor kinderen van thuiswonende mensen met dementie. Onder begeleiding van Lenny Winkel wordt uitleg gegeven over het ziektebeeld en de bijbehorende veranderingen in gedrag. Ook is er ruimte voor het delen van ervaringen (lotgenotencontact), uitwisselen van tips en handvatten om werk, gezin en zorg voor de ouder te combineren. 

  Lees hier meer over de bijeenkomsten.

 • Alzheimer Café Roosendaal start weer!

  Alzheimer Café Roosendaal wil u graag uitnodigen voor een kleinschalige bijeenkomst bij u in de buurt. In een klein gezelschap, praten over allerlei zaken die met het geheugen te maken hebben, bespreken waar u tegenaan loopt, tips krijgen hoe hiermee om te gaan en lotgenoten te ontmoeten. Zij kunnen u ook wegwijs maken in het aanbod van hulp en ondersteuning in de regio. Bent u iemand, kent u iemand of zorgt u voor iemand met geheugenproblemen, u bent van harte welkom! Ervaar dat u er niet alleen voor staat. Maandag 5 september, 13.30-15.30 uur. Buurtcentrum Kalsdonk in Roosendaal. 

 • Je kunt me gerust een geheim vertellen

  Theatermaker Madeleine Matzer gaat op zoek naar antwoorden op de vele vragen die er bestaan rondom het omgaan met dementie. Een voorstelling voor theaterliefhebbers maar ook voor mantelzorgers, vrijwilligers, zorgprofessionals en iedereen die ooit met dementie in aanraking zal komen. Actrice Juul Vrijdag speelt zowel de rol van de  moeder met dementie als die van de zoekende dochter en wordt daarbij muzikaal bijgestaan door Helge Slikker. 

  MATZER wil meer doen dan de voorstelling spelen en daarom vindt na afloop van Je kunt me gerust een geheim vertellen steeds een nagesprek plaats. Dat heeft als thema: Hoe is het om iemand die nog leeft, stukje bij beetje kwijt te raken? Kun je die persoon dan nog terugvinden? En zo ja, waar en hoe? Theater de Maagd, 8 oktober.

 • Ondersteuningsgroep Bergen op Zoom start 4 oktober

  Vanaf 4 oktober organiseert het Dementienetwerk West-Brabant in de Korenaere een reeks van 7 bijeenkomsten die speciaal gericht zijn op de mantelzorger. In een kleine groep krijgt u in een gemoedelijke sfeer uitleg over dementie en hulp en advies bij uw vragen. Dit gebeurt onder begeleiding van ervaren professionals. Daarnaast is er steeds ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en tips met andere mantelzorgers. Het gebeurt regelmatig dat de deelnemers na afloop onderling nog contact blijven houden. Voorbeelden van vragen die centraal staan tijdens de bijeenkomsten: Wat is dementie? Wat verandert er in je leven als je partner dementie krijgt? Kun je spreken van een rouwproces? Hoe moet het als het thuis steeds moeilijker gaat? Meer informatie vindt u hier.

 • Basiscursus dementie voor professionals start 5 oktober

  Omgaan met mensen met dementie vraagt om specifieke kennis en vaardigheden. In de diverse opleidingen wordt deze kennis vaak niet of onvoldoende aangeboden. Aanvullende deskundigheidsbevordering helpt onze professionals om goed om te gaan met en beter in te spelen op de zorgvraag van de cliënt met dementie. Denk hierbij aan onderwerpen als vroeg signalering, ziektebeelden, bejegening en gedragsveranderingen. Deze interactieve cursus bestaat uit twee dagdelen les en een dagdeel met de dementiebril. Daarnaast maken twee e-learnings (met accreditatiepunten voor BIG geregistreerden) onderdeel uit van deze cursus. De cursus wordt gegeven door een ervaren professional in de dementiezorg. Meer informatie leest u hier.

 • Informatiebijeenkomst voor naasten van mensen met dementie en een migratie-achtergrond

  Het Dementienetwerk en Mantelzorgsteunpunt Bergen op Zoom organiseren op 7 oktober en 21 oktober van 09.00-12.00 uur twee informatiebijeenkomsten voor naasten van mensen met dementie en een migratieachtergrond.

  Draag jij de zorg voor een ouder, oom of nicht met dementie van Turkse of Marokkaanse komaf en loop je aan tegen overbelasting, weet je niet goed hoe om te gaan met veranderend gedrag of heb je andere praktische vragen? Meld je dan aan voor onze bijeenkomsten in Wijkcentrum 't Fort in Bergen op Zoom!

  Meer informatie vind je op www.dementienetwerkwb.nl/agenda

 • Saar aan Huis is onze nieuwe partner!

  Met ingang van 1 juli verwelkomen we Saar aan Huis als nieuwe partner van het Dementienetwerk. Saar aan Huis biedt aanvullende mantelzorg aan ouderen, ook bij dementie. De Saars ondersteunen u niet alleen thuis, maar ook in woonzorgcentra en verpleeghuizen. Uw wensen staan voorop. Zo houdt u zelf de regie. U kunt op een plezierige manier langer in uw eigen omgeving blijven wonen. Meer weten over Saar aan Huis? Bezoek dan de website. We kijken uit naar een prettige samenwerking!

 • Meerjarenplan

  Op verzoek van de Zorgverzekeraars Nederland heeft het Dementienetwerk West-Brabant in het tweede kwartaal 2018 een meerjarenplan overlegd.