Nieuws

Blijf op de hoogte

Op deze pagina kunt u als professional, mantelzorger of vrijwilliger al het nieuws op het gebied van dementie terugvinden. Het nieuws kan komen vanuit de regio, maar het kan ook een artikel zijn over nationale of internationale onderwerpen. We willen u op deze pagina prikkelen en stimuleren om uw kennis rondom dementie up-to-date te houden.

Heeft u zelf interessant nieuws vanuit het netwerk rondom dementie? Gebruik dan ons contactformulier om uw actuele bijdrage aan te leveren. Via de zoekbalk kunt u in het archief zoeken naar een bepaald onderwerp. Elk blokje met een nieuwsbericht kunt u aanklikken om er meer over te lezen. Onderaan de pagina vind u een link om u aan te melden voor onze periodieke nieuwsbrief per e-mail.

 • Basiscursus dementie weer gestart!

  Vorige week hebben we eindelijk weer een basiscursus dementie voor mantelzorgers en vrijwilligers kunnen organiseren. Vanwege Corona was dit lange tijd niet mogelijk. Tijdens het tweede dagdeel was er speciale aandacht voor de campagne 'We zijn zelf het medicijn' van GGD West-Brabant. Dankzij de beweegagoog werd er ook nog gesport! Hartelijk dank aan alle sprekers en deelnemers voor deze mooie middag!

 • Oproep: Geeft u een gezicht aan dementie?

  Op 21 september vindt de jaarlijkse Wereld Alzheimer Dag plaats. Elk jaar met een ander thema om aandacht te geven aan de ziekte dementie en de mensen en hun naasten die hiermee te maken hebben. Niet onbelangrijk als je weet dat deze ziekte onze samenleving raakt. Een op de 5 mensen krijgt dementie, een grotere groep om deze persoon heen krijgt te maken met de gevolgen ervan. De werkgroep Dementievriendelijk Bergen op Zoom vraagt aandacht voor meer bewustwording en kennis over deze “volksziekte” en hoe je ermee om zou kunnen gaan.

  Voor de organisatie van de Wereld Alzheimer Dag zijn we op zoek naar de vele gezichten van dementie. Bent u belast met een vorm van dementie, of bent u mantelzorger en kunt/wilt u uw “uiting” laten zien of horen, laat u ons dat dan weten. Dat kan een herinnering zijn; een mooi verhaal; een gedicht; een foto of schilderij of bent u nog volop actief sportend en bewegend of musicerend, alles mag het zijn als het maar een (positief) beeld geeft bij het thema de vele gezichten van dementie. Lees hier meer over hoe u kunt deelnemen!

 • Webinar 'We zijn zelf het medicijn' gemist?

  Op 15 april lanceerden GGD West-Brabant, Dementienetwerk Breda en Dementienetwerk West-Brabant de campagne 'We zijn zelf het medicijn'. Heeft u de webinar gemist? Kijk deze hier terug. Ook vindt u hier het campagnemateriaal en meer informatie over hoe uw organisatie vriend van de campagne wordt.

 • Webinar: Voorkomen van dementie, hoe dan?

  Op 19 mei, van 19.00-20.00 uur organiseert GGD West-Brabant een online informatiebijeenkomst: Voorkómen van dementie. Hoe dan?

  In deze online bijeenkomst vertelt Dr. Kay Deckers van Universiteit Maastricht wat dementie is en wat u zelf kunt doen om uw hersenen gezond te houden. Angela Schulz (GGD West-Brabant) vertelt over de campagne We zijn zelf het medicijn. Tijdens de bijeenkomst kunt u vragen stellen via de chat. Blijf nieuwsgierig en doe mee! Aanmelden kan via deze link.

 • We zijn zelf het medicijn!

  Vandaag lanceren de GGD West-Brabant, Dementienetwerk Breda en Dementienetwerk West-Brabant de campagne We zijn zelf het medicijn!

  Je kunt zelf een belangrijke rol spelen om je hersenen gezond te houden. Daarmee verklein je de kans op dementie en vergroot je bovendien je gehele gezondheid. Maastrichtse wetenschappers ontdekten dat drie leefstijladviezen centraal staan:

  - Blijf nieuwsgierig (heb een doel: een hobby, iets leren, een eigen tuintje)

  - Eet gezond (veel groente en fruit, olijfolie, rook niet)

  - Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig).

 • Even voorstellen....

  Op 15 maart 2021 is onze nieuwe netwerk coordinator gestart! Lees meer over Eva Landa: 

  Mijn naam is Eva Landa en ik woon, na jarenlang in Bergen op Zoom te hebben gewoond, met mijn partner in Zevenbergen. Voorheen heb ik o.a bij de gemeente Zundert gewerkt als beleidsadviseur welzijn, ben ik manager geweest in de jeugdzorg en heb ik als schoolleider een middelbare school voor uit huis geplaatste jongeren aangestuurd. Sinds enkele weken ben ik netwerk coördinator bij het Dementienetwerk West-Brabant. Een leuke en uitdagende functie die vooral gericht is op het beïnvloeden en prikkelen van de samenleving door ervoor te zorgen dat mensen open staan voor het omgaan met en het ondersteunen van mensen met dementie. Het is mijn rol om de mooie ambities van het Dementienetwerk te verwezenlijken en in nauwe samenwerking met de gemeenten de ketensamenwerking verder te optimaliseren. Verbindend en visiegericht werken, netwerken en het creëren van draagvlak zijn daarbij de sleutelwoorden. 

  Aarzel niet om contact met mij op te nemen als jullie meer over mij of het Dementienetwerk West-Brabant willen weten, of maak een connectie op Linkedin!

  Een collegiale groet,

  Eva Landa

   

 • Alzheimer Bulletin no. 3

  Het derde Alzheimer Bulletin is uit! In deze nieuwsbrief leest u meer over de activiteiten van Alzheimer Nederland, afd. West-Brabant.

 • Nieuwsbrief maart 2021

  Vier keer per jaar brengt Dementienetwerk West-Brabant een nieuwsbrief uit. Bekijk hier de editie van maart 2021. Bent nu nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Onderaan onze nieuwspagina kunt u zich aanmelden.

 • Alzheimer Bulletin no. 2

  In dit bulletin leest u meer over de activiteiten van Alzheimer Nederland afd. West-Brabant, zoals de Alzheimer Cafés en de nieuwe uitzendingen op Zuidwest TV.

 • Dementiewegwijzer vanaf nu online!

  Vandaag lanceren wij de Dementie Wegwijzer voor inwoners van de regio West-Brabant! Bent u mantelzorger en zoekt u hulp voor uzelf of voor uw naaste met dementie? Of heeft u een vraag over dementie? Op www.dementienetwerkwb.nl/wegwijzer vindt u vanaf nu op een interactieve manier het antwoord op uw (hulp)vraag!

  Bekijk hier de animatie over de Wegwijzer: 

 • Gevolgen avondklok voor mantelzorgers

  Vanaf zaterdag 23 januari 21.00 uur is een avondklok van kracht. Verschillende mantelzorgers vragen zich af welke gevolgen dit heeft voor de zorg voor een naaste, die elders woonachtig is. Mag je daar nog wel naartoe in de avond voor het verlenen van zorg of ondersteuning? Op de website van Wijzijn Traverse leest u hoe het is geregeld.

 • Online bijeenkomst voor mantelzorgers over de Wet Zorg & Dwang

  Vorig jaar is de Wet zorg en dwang (Wzd) in gegaan. De wet geeft je naaste met dementie vrijheid, maar zorgt ook voor veiligheid. Veel mensen weten niet wat de wet voor hun naaste kan doen. Wil je meer weten over de Wzd? Meld je dan aan voor een van de gratis online informatiebijeenkomsten op 1 en 4 maart. De Wet zorg en dwang (Wzd) zorgt voor bescherming van mensen met dementie. Verzet je naaste zich tegen de zorg die een zorgmedewerker wil geven? Dan noemen we dat onvrijwillige zorg. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je naaste de medicijnen niet wil innemen, weigert mee te gaan met het busje van de dagbesteding of niet wil verhuizen naar een verpleeghuis.

  Het geven van onvrijwillige zorg mag niet zomaar. Maar wat is er dan wel mogelijk? Wat mogen zorgmedewerkers doen en wat kun jij zelf doen? Voor veel mantelzorgers is dat niet duidelijk. Wil je ook meer weten over de Wzd en de rechten van je naaste en jezelf? Meld je dan aan voor een van de online bijeenkomsten.

   

 • Vacature: Netwerkcoordinator voor het Dementienetwerk gezocht!

  Het bestuur van het Dementienetwerk West-Brabant, bestaande uit een aantal vertegenwoordigers van de betrokken ketenpartners, is in verband met het vertrek van de huidige coördinator per direct op zoek naar een nieuwe netwerk coördinator voor 24 uur per week. Bekijk de vacature op de website van Wijzijn Traverse.

 • Landelijk en regionaal rapport Dementiemonitor Mantelzorg 2020

  Iedere twee jaar voeren Nivel en Alzheimer Nederland de Dementiemonitor Mantelzorg uit. De peiling uit 2020 geeft inzicht in trends in de zorgbelasting, in het sociale leven van mantelzorgers, en in ervaringen met ondersteuning en zorg. Nieuwe onderwerpen zijn de ervaringen van mantelzorgers met proactieve zorgplanning, ervaringen met zorg in de laatste levensfase en de gevolgen van de coronacrisis voor de mantelzorgers. De belangrijkste uitkomsten en aanbevelingen vindt u op onze downloads-pagina. Uiteraard gaat het Dementienetwerk met haar partners zo snel mogelijk met de speerpunten uit deze rapporten aan de slag.
   

 • Meerjarenplan

  Op verzoek van de Zorgverzekeraars Nederland heeft het Dementienetwerk West-Brabant in het tweede kwartaal 2018 een meerjarenplan overlegd.