Nieuws

Blijf op de hoogte

Op deze pagina kunt u als professional, mantelzorger of vrijwilliger al het nieuws op het gebied van dementie terugvinden. Het nieuws kan komen vanuit de regio, maar het kan ook een artikel zijn over nationale of internationale onderwerpen. We willen u op deze pagina prikkelen en stimuleren om uw kennis rondom dementie up-to-date te houden.

Heeft u zelf interessant nieuws vanuit het netwerk rondom dementie? Gebruik dan ons contactformulier om uw actuele bijdrage aan te leveren. Via de zoekbalk kunt u in het archief zoeken naar een bepaald onderwerp. Elk blokje met een nieuwsbericht kunt u aanklikken om er meer over te lezen. Onderaan de pagina vind u een link om u aan te melden voor onze periodieke nieuwsbrief per e-mail.

 • Dementiebril ervaren in de gemeente Woensdrecht

  In de gemeente Woensdrecht zijn diverse activiteiten gepland rondom Wereld Alzheimer Dag (de week van 21 september), waaronder de ervaring met de dementiebril. Bent u mantelzorger in de gemeente Woensdrecht en wilt u ook de dementiebril beleven? Op de website van BWI Woensdrecht vindt u meer informatie. In dit filmpje van Zuidwest TV een kort interview met Lenny Winkel over de dementiebril.

 • Alzheimer Café on Tour

  Vandaag besteedt Zuidwest Tv met Alzheimer café on Tour aandacht aan de vele gezichten van dementie. De vele activiteiten die in de regio georganiseerd gaan worden op 21 september, Wereld Alzheimerdag, komen aan bod. Ook de campagne We zijn zelf het medicijn en de dementiewegwijzer worden toegelicht. De uitzending is te zien via https://www.zuidwestupdate.nl/tv/alzheimer-cafe-on-tour/

  M.m.v. o.a. Alzheimer Nederland Afdeling West-Brabant, Dementienetwerk West-Brabant, Wijzijn Bergen op Zoom, GGD West-Brabant.

 • 2bike4alzheimer op 18 september

  Met 2bike4alzheimer vragen wij aandacht voor dementie en zamelen we geld in voor dementieonderzoek. Jouw steun is hard nodig, want maar liefst 290.000 mannen en vrouwen in Nederland hebben een vorm van dementie. In 2040 zal dit aantal opgelopen zijn naar meer dan een half miljoen.

  Wij steunen 2bike4alzheimer, het evenement van Alzheimer Nederland. Op zaterdag 18 september 2021 fietsen zij 40 kilometer. Doneer jij ook? Alle beetjes helpen en zo werken we samen aan een toekomst zonder dementie. Dankjewel!

 • Ondersteuningsgroep voor partners van mensen met dementie

  Ondersteuningsgroep voor partners van mensen met dementie start op 6 oktober in Bosschenhoofd. Er zijn nog een paar plaatsen!

  Elk jaar organiseert het Dementienetwerk West-Brabant een reeks van 7 bijeenkomsten die speciaal gericht zijn op de mantelzorger. In een kleine groep krijgt u in een gemoedelijke sfeer uitleg over dementie en hulp en advies bij uw vragen. Dit gebeurt onder begeleiding van ervaren professionals. Daarnaast is er steeds ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en tips met andere mantelzorgers. Het gebeurt regelmatig dat de deelnemers na afloop onderling nog contact blijven houden.

  Voorbeelden van vragen die centraal staan tijdens de bijeenkomsten:

  • Wat is dementie?
  • Wat verandert er in je leven als je partner dementie krijgt?
  • Kun je spreken van een rouwproces?
  • Hoe moet het als het thuis steeds moeilijker gaat?

  Aanmelden voor deze gratis bijeenkomsten kan via info@dementienetwerkwb.nl of via uw eigen casemanager dementie. Alle data vind u op www.dementienetwerkwb.nl/agenda.

 • Krant van Roosendaal

  De Gemeente Roosendaal heeft grote plannen met de zorg en welzijn voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. In het dementieweb Roosendaal is ook aandacht voor preventie, cultuur en bewegen. Hoe we dat doen en wat we gaan doen lees je in de eerste dementie krant! Samen bereiken we meer!

 • Gemeente Roosendaal steunt campagne We zijn zelf het medicijn

  Vandaag start in de gemeente Roosendaal de campagne “We zijn zelf het medicijn” van de GGD West-Brabant. Die campagne is nodig, want dementie is een nare aandoening waar nog geen medicijn voor is. En helaas gaat het aantal mensen met dementie de komende jaren ook nog eens toenemen. Gelukkig kun je de kans op dementie op latere leeftijd zélf verkleinen! Dat kan al met kleine aanpassingen in je dagelijks leven. Hoe? Blijf nieuwsgierig, eet gezond en beweeg regelmatig. Klinkt simpel, en dat is het ook. Ga aan de slag met jouw breingezondheid en laat je inspireren op de website Wij zijn zelf het medicijn.

  Iedere dag tips om je hersenen gezond te houden? Download dan de gratis app Mijn breincoach: https://www.mijnbreincoach.eu/ 

 • Alzheimer Café Bergen op Zoom- kleinschalig gaat van start!

  Maandagmiddag 12 juli van 14.00u -16.30u bent u welkom in de Korenaere (Korenmarkt in Bergen op Zoom). Rekening houdend met de geldende coronamaatregelen organiseert Alzheimer West-Brabant deze middag voor een beperkt aantal bezoekers; 1,5 meter maatregel etc. Een aantal vrijwilligers van het Alzheimer Café zal aanwezig zijn om onder het genot van een kopje koffie/thee met u in gesprek te gaan. Het ontmoeten staat centraal.

  Aanmelden is verplicht. Wilt u dit voor 7 juli doen via: p.corstanje@alzheimervrijwilligers.nl of op r.vanoosterbos@alzheimervrijwilligers.nl of op telefoonnummer 06 21971470. Hier leest u meer over dit Alzheimer Café. 

 • Alzheimer Café bulletin no. 6!

  Het nieuwe Alzheimer Café Bulletin is uit! Lees hier meer over de activiteiten van Alzheimer West-Brabant, afd. Bergen op Zoom.

 • Basiscursus dementie weer gestart!

  Vorige week hebben we eindelijk weer een basiscursus dementie voor mantelzorgers en vrijwilligers kunnen organiseren. Vanwege Corona was dit lange tijd niet mogelijk. Tijdens het tweede dagdeel was er speciale aandacht voor de campagne 'We zijn zelf het medicijn' van GGD West-Brabant. Dankzij de beweegagoog werd er ook nog gesport! Hartelijk dank aan alle sprekers en deelnemers voor deze mooie middag!

 • Oproep: Geeft u een gezicht aan dementie?

  Op 21 september vindt de jaarlijkse Wereld Alzheimer Dag plaats. Elk jaar met een ander thema om aandacht te geven aan de ziekte dementie en de mensen en hun naasten die hiermee te maken hebben. Niet onbelangrijk als je weet dat deze ziekte onze samenleving raakt. Een op de 5 mensen krijgt dementie, een grotere groep om deze persoon heen krijgt te maken met de gevolgen ervan. De werkgroep Dementievriendelijk Bergen op Zoom vraagt aandacht voor meer bewustwording en kennis over deze “volksziekte” en hoe je ermee om zou kunnen gaan.

  Voor de organisatie van de Wereld Alzheimer Dag zijn we op zoek naar de vele gezichten van dementie. Bent u belast met een vorm van dementie, of bent u mantelzorger en kunt/wilt u uw “uiting” laten zien of horen, laat u ons dat dan weten. Dat kan een herinnering zijn; een mooi verhaal; een gedicht; een foto of schilderij of bent u nog volop actief sportend en bewegend of musicerend, alles mag het zijn als het maar een (positief) beeld geeft bij het thema de vele gezichten van dementie. Lees hier meer over hoe u kunt deelnemen!

 • Webinar 'We zijn zelf het medicijn' gemist?

  Op 15 april lanceerden GGD West-Brabant, Dementienetwerk Breda en Dementienetwerk West-Brabant de campagne 'We zijn zelf het medicijn'. Heeft u de webinar gemist? Kijk deze hier terug. Ook vindt u hier het campagnemateriaal en meer informatie over hoe uw organisatie vriend van de campagne wordt.

 • Webinar: Voorkomen van dementie, hoe dan?

  Op 19 mei, van 19.00-20.00 uur organiseert GGD West-Brabant een online informatiebijeenkomst: Voorkómen van dementie. Hoe dan?

  In deze online bijeenkomst vertelt Dr. Kay Deckers van Universiteit Maastricht wat dementie is en wat u zelf kunt doen om uw hersenen gezond te houden. Angela Schulz (GGD West-Brabant) vertelt over de campagne We zijn zelf het medicijn. Tijdens de bijeenkomst kunt u vragen stellen via de chat. Blijf nieuwsgierig en doe mee! Aanmelden kan via deze link.

 • We zijn zelf het medicijn!

  Vandaag lanceren de GGD West-Brabant, Dementienetwerk Breda en Dementienetwerk West-Brabant de campagne We zijn zelf het medicijn!

  Je kunt zelf een belangrijke rol spelen om je hersenen gezond te houden. Daarmee verklein je de kans op dementie en vergroot je bovendien je gehele gezondheid. Maastrichtse wetenschappers ontdekten dat drie leefstijladviezen centraal staan:

  - Blijf nieuwsgierig (heb een doel: een hobby, iets leren, een eigen tuintje)

  - Eet gezond (veel groente en fruit, olijfolie, rook niet)

  - Beweeg regelmatig (ga wandelen of zwemmen, blijf bezig).

 • Even voorstellen....

  Op 15 maart 2021 is onze nieuwe netwerk coordinator gestart! Lees meer over Eva Landa: 

  Mijn naam is Eva Landa en ik woon, na jarenlang in Bergen op Zoom te hebben gewoond, met mijn partner in Zevenbergen. Voorheen heb ik o.a bij de gemeente Zundert gewerkt als beleidsadviseur welzijn, ben ik manager geweest in de jeugdzorg en heb ik als schoolleider een middelbare school voor uit huis geplaatste jongeren aangestuurd. Sinds enkele weken ben ik netwerk coördinator bij het Dementienetwerk West-Brabant. Een leuke en uitdagende functie die vooral gericht is op het beïnvloeden en prikkelen van de samenleving door ervoor te zorgen dat mensen open staan voor het omgaan met en het ondersteunen van mensen met dementie. Het is mijn rol om de mooie ambities van het Dementienetwerk te verwezenlijken en in nauwe samenwerking met de gemeenten de ketensamenwerking verder te optimaliseren. Verbindend en visiegericht werken, netwerken en het creëren van draagvlak zijn daarbij de sleutelwoorden. 

  Aarzel niet om contact met mij op te nemen als jullie meer over mij of het Dementienetwerk West-Brabant willen weten, of maak een connectie op Linkedin!

  Een collegiale groet,

  Eva Landa

   

 • Alzheimer Bulletin no. 3

  Het derde Alzheimer Bulletin is uit! In deze nieuwsbrief leest u meer over de activiteiten van Alzheimer Nederland, afd. West-Brabant.

 • Meerjarenplan

  Op verzoek van de Zorgverzekeraars Nederland heeft het Dementienetwerk West-Brabant in het tweede kwartaal 2018 een meerjarenplan overlegd.