Nieuws

Blijf op de hoogte

Op deze pagina kunt u als professional, mantelzorger of vrijwilliger al het nieuws op het gebied van dementie terugvinden. Het nieuws kan komen vanuit de regio, maar het kan ook een artikel zijn over nationale of internationale onderwerpen. We willen u op deze pagina prikkelen en stimuleren om uw kennis rondom dementie up-to-date te houden.

Heeft u zelf interessant nieuws vanuit het netwerk rondom dementie? Gebruik dan ons contactformulier om uw actuele bijdrage aan te leveren. Via de zoekbalk kunt u in het archief zoeken naar een bepaald onderwerp. Elk blokje met een nieuwsbericht kunt u aanklikken om er meer over te lezen. Onderaan de pagina vind u een link om u aan te melden voor onze periodieke nieuwsbrief per e-mail.

 • Webinar euthanasie bij dementie

  Op 9 september organiseerden Netwerk Palliatieve Zorg en Dementienetwerk West-Brabant een webinar voor professionals over euthanasie bij dementie. Een beladen en actueel thema. Met medewerking van Ronald van Nordennen, Annique Loukes en Patricia de Waard werd de online avond een succes! Uitzending gemist? Klik op deze link om de uitzending te bekijken. 

 • Gemeente Halderberge: Dementievriendelijke gemeenschap?

  De gemeente Halderberge vindt het belangrijk dat de inwoners weten wat dementie is en hoe het mensen kan raken. Daarom zijn er al meerdere voorlichtingsbijeenkomsten geweest. Daarnaast is enkele jaren het platform dementievriendelijk actief. Het platform wil kennis over dementie verspreiden maar er ook voor zorgen dat inwoners die te maken krijgen met dementie steun krijgen in hun eigen omgeving. In samenwerking met de provinciale Stichting Zet willen zij gaan meten hoe dementievriendelijk de gemeenschap is. 

  Dit doen ze met een korte vragenlijst van 10 stellingen. Inwoners van Halderberge wordt gevraagd om deze in te vullen. Er zijn geen goede of foute antwoorden! Hoe meer vragenlijsten er ingevuld worden hoe beter we kunnen aangeven hoe mensen in Halderberge er naar kijken en beleven en hoe dementievriendelijk Halderberge is. Doet u mee? Dat kan via het openen van deze link.

 • Gratis online cursus voor mantelzorgers van Alzheimer Nederland

  Speciaal voor mantelzorgers thuis is een gratis online cursus gemaakt door Alzheimer Centrum Limburg: Partner in balans. Het programma leert je hoe je controle houdt op de situatie en overbelasting voorkomt. Nieuwsgierig of het iets voor je is? Lees dan verder.

 • Odensehuis geopend in Bergen op Zoom!

  Vanaf woensdag 19 augustus is het Odensehuis in Bergen op Zoom geopend. Heeft u, of uw naaste dementie? En heeft u behoefte aan een luisterend oor, lotgenotencontact, of gewoon een ontspannen ochtend of middag met een kopje koffie? Dan bent u van harte welkom in De Korenaere op maandag en woensdag van 10.00-12.00 uur en op vrijdag van 14.00-16.00 uur. Aanmelden is op dit moment noodzakelijk vanwege het Corona-virus: Hanny Vos, telefoonnummer 06-40791334.

 • Tips voor het omgaan met de warmte

  Oververhitting en uitdroging kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je naaste met dementie. Let er daarom op dat ze het niet te warm krijgt. Een aantal tips vind je op deze website van Alzheimer Nederland. 

 • Bijeenkomst over de nieuwe Wet Zorg & Dwang gemist?

  Op 23 juni 2020 organiseerden WestWest en Dementienetwerk West-Brabant een online bijeenkomst over de nieuwe Wet Zorg & Dwang. Heeft u de uitzending gemist? Stuur dan een e-mail naar info@dementienetwerkwb.nl, dan ontvangt u van ons een link naar de uitzending.

 • Hulpwijzer Brabantse Wal

  Er is een nieuwe website die u laat zien welke organisaties iets voor u kunnen betekenen als u een vraag heeft over zorg en welzijn. De website www.hulpwijzerbrabantsewal.nl helpt u op weg. U vindt er praktische informatie, adressen en hulp dichtbij huis over veel verschillende onderwerpen: 

  • Wonen en vervoer
  • Werken en leren
  • Jeugd en gezin
  • Meedoen en meehelpen
  • Zorg en welzijn
  • Geld

  De site is een initiatief van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht en is tot stand gekomen in samenwerking met inwoners, verenigingen en organisaties.

 • Richtlijn Coronatesten voor mantelzorgers

  Heeft je naaste dementie en denk je dat je corona hebt? Vanaf 18 mei kun je je laten testen bij de huisarts of GGD. Het Ministerie van VWS heeft hiervoor een richtlijn gemaakt. Alzheimer Nederland legt uit wanneer je je kan laten testen op hun website.

 • In contact blijven

  Niet meer op bezoek bij een dierbare in het verpleeghuis? Onderzoek welke mogelijkheden er nog wél zijn. Thuis blijven en mantelzorgen? Onderzoek wat passend is voor u en uw dierbare én vraag om hulp. Met onderstaande praatplaten kunt u het gesprek aangaan met zorgprofessionals. Ga naar de website van Dementie Academie voor meer informatie.
   

 • Online Alzheimer Café op 8 juni

  Door de maatregelen rondom Corona kunnen ook de Alzheimer Cafés helaas geen doorgang vinden. Samen met Alzheimer Nederland afdeling West-Brabant bieden we op maandag 8 juni om 19:30 uur een online Alzheimer Café aan als alternatief!

  Geïnteresseerde inwoners van West-Brabant kunnen zich aanmelden voor deelname aan de uitzending via onze website. Ze kunnen de uitzending bekijken en een vraag stellen die het speciale panel van professionals zo goed mogelijk zal beantwoorden.

  We zijn dankbaar dat de volgende professionals aan deze live-uitzending meewerken: Madeleine Timmermann, Hein Wouters, Lenny Winkel-van Kaam, Yvonne Faber, Carine Van de Riet, Gerben Jansen, Margot Wentink, Loes Maas en Meta Vrijhoef.

  De uitzending en de vragen en antwoorden zullen na afloop beschikbaar worden gesteld via onze speciale website over dementie & corona. Daarnaast zijn de coördinatoren van Alzheimer Nederland, afdeling WestBrabant elke maandagavond bereikbaar voor een telefonisch spreekuur.

 • Zorgstandaard Dementie 2020 beschikbaar!

  De definitieve Zorgstandaard dementie is nu te downloaden op deze pagina. Wij zien deze zorgstandaard als een prima handleiding om (verder) te werken aan goede dementiezorg. Nu worden we in beslag genomen door het Corona-virus, alles bepalend in zorg en ondersteuning van mensen met dementie. Wij hopen dat we snel weer ruimte krijgen om met energie te gaan werken aan implementatie van deze zorgstandaard.

   

 • Telefonisch spreekuur Alzheimer Café

  Om de mensen te bereiken en te helpen die niet in staat zijn deel te nemen aan het online Alzheimer Café op maandag 20 april om 19.30 uur, en die liever iemand willen spreken, is er met ingang van maandag 20 april elke maandagavond een telefonisch spreekuur.

  De coördinatoren van de Alzheimer Cafés uit de verschillende gemeenten zitten klaar om elke maandagavond een Telefonisch Spreekuur te houden. Mensen met vragen om advies en informatie kunnen de coördinator van hun gemeente bellen. Zij bieden deze mensen een luisterend oor en beantwoorden vragen. Indien nodig kunnen zij de mensen door leiden naar andere professionals of andere websites en informatiebronnen.

  De telefoonnummers van de coördinatoren zijn bekend bij de vaste bezoekers van de Alzheimer Cafés.

 • Online Alzheimer Café op 20 april

  Door de maatregelen rondom Corona kunnen ook de Alzheimer Cafés helaas geen doorgang vinden. Samen met Alzheimer Nederland afdeling West-Brabant bieden we op maandag 20 april om 19:30 uur een online AlzheimerCafé aan als alternatief!

  Achter de schermen hebben we keihard gewerkt om deze live-uitzending mogelijk te maken. Dit eerste online Alzheimer Café heeft als thema "Corona & Dementie". Geïnteresseerde inwoners van West-Brabant kunnen zich per email aan info@dementienetwerkwb.nl voor deelname aan de uitzending aanmelden. Ze kunnen de uitzending bekijken en een vraag stellen die het speciale panel van professionals zo goed mogelijk zal beantwoorden.

  We zijn dankbaar dat de volgende professionals aan deze live-uitzending meewerken: Madeleine Timmermann, Hein Wouters, Lenny Winkel-van Kaam, Yvonne Faber, Carine Van de Riet, Gerben Jansen, Margot Wentink, Loes Maas en Meta Vrijhoef.

  De uitzending en de vragen en antwoorden zullen na afloop beschikbaar worden gesteld via onze speciale website over dementie & corona. Daarnaast zijn de coördinatoren van Alzheimer Nederland, afdeling WestBrabant elke maandagavond bereikbaar voor een telefonisch spreekuur.

   

 • Stuur een gratis kaart!

  Aandacht voor elkaar, dat doet altijd goed. Daarom bieden Alzheimer Nederland en Greetz een gratis kaart t.w.v. €2,95 (exclusief postzegel) aan, om te sturen naar jouw naaste met dementie, lieve moeder, gezellige opa of iemand die wat éxtra liefde kan gebruiken. Laat zo weten dat je aan diegene denkt, juist als je er even niet kunt zijn.

 • Dementiemonitor Mantelzorg 2020

  Alzheimer Nederland wil graag weten hoe het met u gaat en wat uw ervaringen zijn met de professionele zorg. Zo kunnen zij uw belangen behartigen bij beleidsmakers in en rond de zorg. Daarom voert Alzheimer Nederland iedere twee jaar de Dementiemonitor Mantelzorg uit. Dit landelijke onderzoek doen ze samen met het Nivel, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. 

 • Alles over corona en hulp in de buurt op nieuwe website

  Bij wie kan ik in mijn gemeente terecht met een vraag over corona? Hoe help ik mensen in mijn buurt door deze lastige periode? En wat kan ik zelf doen om de crisistijd zo goed mogelijk door te komen? Welzijnsorganisatie WijZijn Traverse Groep heeft deze informatie voor zeven gemeentes in West-Brabant en Zeeland gebundeld op de website corona-infopunt.nl. 

 • Meerjarenplan

  Op verzoek van de Zorgverzekeraars Nederland heeft het Dementienetwerk West-Brabant in het tweede kwartaal 2018 een meerjarenplan overlegd.