Nieuws

Blijf op de hoogte

Op deze pagina kunt u als professional, mantelzorger of vrijwilliger al het nieuws op het gebied van dementie terugvinden. Het nieuws kan komen vanuit de regio, maar het kan ook een artikel zijn over nationale of internationale onderwerpen. We willen u op deze pagina prikkelen en stimuleren om uw kennis rondom dementie up-to-date te houden.

Heeft u zelf interessant nieuws vanuit het netwerk rondom dementie? Gebruik dan ons contactformulier om uw actuele bijdrage aan te leveren. Via de zoekbalk kunt u in het archief zoeken naar een bepaald onderwerp. Elk blokje met een nieuwsbericht kunt u aanklikken om er meer over te lezen. Onderaan de pagina vind u een link om u aan te melden voor onze periodieke nieuwsbrief per e-mail.

 • 2bike4alzheimer: hèt evenement van Alzheimer Nederland

  Voor wie fietst u? 

  Op de pedalen voor een toekomst zonder dementie! Op zaterdag 21 en zondag 22 september 2019 organiseert Alzheimer Nederland voor de achtste keer 2bike4alzheimer: een 24 uur durende estafette fietstocht van 400 kilometer waaraan iedereen mee kan doen. 

  Met 2bike4alzheimer vragen we aandacht voor dementie en zamelen we geld in voor wetenschappelijk onderzoek. De route van fietstocht heeft de vorm van een Vergeet-mij-nietje: hét symbool voor een toekomst zonder dementie.

  Veel deelnemers zijn persoonlijk betrokken bij de ziekte. Een partner of ouder met dementie. Ervaring met de gevolgen van dementie vanuit het (vrijwilligers)werk. Fietsliefhebbers zonder betrokkenheid bij de ziekte kunnen uiteraard ook meedoen. De aanmelding is geopend: vorm een team en fiets mee! 

 • Regionale Casuïstiekbespreking op 6 juni

  ‘Dementie en de palliatieve fase - Aandacht voor de mantelzorger’

  Op donderdag 6 juni organiseren het Netwerk Palliatieve Zorg en het Dementienetwerk de jaarlijkse Casuïstiekbespreking, vanaf 17.30 uur. Deze avond is voor (huis-)artsen, specialisten ouderengeneeskunde, casemanagers dementie en (wijk-)verpleegkundigen werkzaam bij leden van het Dementienetwerk West-Brabant en/of Netwerk Palliatieve Zorg regio Roosendaal – Bergen op Zoom – Tholen.

   

 • Verdiepingsbijeenkomst basisscholing Thema Palliatieve zorg bij Dementie

  Op maandag 8 april organiseert het Netwerk Palliatieve Zorg een verdiepingsbijeenkomst met het thema 'Palliatieve zorg bij dementie'. Aan het einde van de bijeenkomst kan de deelnemer uitleggen wat het begrip palliatieve zorg inhoudt bij de zorg voor mensen met dementie en kan de deelnemer de uitgangspunten van palliatieve zorg bij mensen met dementie in de praktijk brengen. Deze scholing is voor verzorgenden en verpleegkundigen van de netwerkleden die een meerdaagse basisscholing van het Netwerk Palliatieve Zorg of het Dementienetwerk afgerond hebben.

  Onderwerpen die aan bod komen:

  • Dementie en Palliatieve zorg
  • Symptoombestrijding
  • Psychosociale aspecten van de Palliatieve zorg voor dementerenden
  •  Spirituele aspecten van palliatieve zorg voor mensen met dementie
  • Ethische aspecten van Palliatieve zorg voor mensen met dementie

  Aanmelden kan via de website van het Netwerk Palliatieve Zorg.

 • Landelijk Congres Dementie achter de voordeur

  Op 1 april wordt het Landelijk Congres Dementie achter de voordeur georganiseerd. Een programma over de veranderingen voor mensen met dementie en hun naasten in de thuissituatie.

  Het gewone leven komt ernstig in het gedrang wanneer mensen worden geconfronteerd met dementie. Niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de partner, kinderen, vrienden en andere naasten. Men krijgt te maken met ingrijpende levensvragen: hoe ziet mijn toekomst eruit, wat betekent dit voor mijn relaties en kan ik nog mee blijven doen aan het sociale leven? De omgeving vindt het vaak lastig om met mensen met dementie om te gaan en ziet hen niet altijd meer voor vol aan. Op 1 april staat de Sociale Benadering Dementie centraal. Dit congres wordt georganiseerd door StudieArena i.s.m. Anne-Mei The en Gerke de Boer in De Werelt in Lunteren. Meer informatie vindt u hier.

 • Lotgenotengroep voor kinderen van mensen met dementie

  Het Dementienetwerk start in het voorjaar met een pilot voor kinderen van mensen met dementie. Bent u tussen de 23-67 jaar en bent u mantelzorger voor uw vader of moeder met dementie? Onder begeleiding van een Casemanager Dementie wordt in twee bijeenkomsten uitleg gegeven over het ziektebeeld en de bijbehorende veranderingen in gedrag. Ook is er ruimte voor het delen van ervaringen (lotgenotencontact), uitwisselen van tips en handvatten om werk, gezin en zorg voor de ouder te combineren. Aanmelden kan via onze agenda. Data: 16 mei & 13 juni vanaf 19.30 uur in Bergen op Zoom.

 • Documentaire van de BBC over dementie

  Het is een indrukwekkend drieluik dat de BBC heeft gemaakt over een wereldwijd probleem: de enorme groei van het aantal mensen dat lijdt aan dementie. Maar ook over de (on)betaalbaarheid van die intensieve zorg en de vraag of er op termijn wel voldoende mensen zijn om die zorg te bieden.

 • FTDlotgenotendag op 30 maart 2019

  Verschillende experts op het gebied van FTD komen vertellen hoe het ervoor staat op het onderzoeksgebied over FTD. Op het Wereldcongres van afgelopen najaar zijn weer vele artsen en onderzoekers uit de hele wereld bij elkaar gekomen om informatie uit te wisselen. Graag komen de sprekers het een en ander vertellen. Waaronder neurologe Yolande Pijnenburg en Neuro-psychologe Lize Jiskoot. Meer sprekers, het programma en de mogelijkheid tot aanmelden vindt u op de website van FTD lotgenoten.

 • Cursus met Virtual Reality bril

  Het Dementienetwerk gaf onlangs een training met VR-brillen bij Stadlander. De medewerkers van de woningbouw-corporatie werden door middel van Virtual Reality geschoold in dementie. Het is belangrijk dat zij tijdig signalen leren herkennen van bewoners en de juiste hulp weten in te schakelen. Ook interesse in een cursus voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op. Ook zijn er cursussen met de VR-bril voor professionals en voor mantelzorgers, ga hiervoor naar onze agenda.

 • Meerjarenplan

  Op verzoek van de Zorgverzekeraars Nederland heeft het Dementienetwerk West-Brabant in het tweede kwartaal 2018 een meerjarenplan overlegd.