Nieuws

Blijf op de hoogte

Op deze pagina kunt u als professional, mantelzorger of vrijwilliger al het nieuws op het gebied van dementie terugvinden. Het nieuws kan komen vanuit de regio, maar het kan ook een artikel zijn over nationale of internationale onderwerpen. We willen u op deze pagina prikkelen en stimuleren om uw kennis rondom dementie up-to-date te houden.

Heeft u zelf interessant nieuws vanuit het netwerk rondom dementie? Gebruik dan ons contactformulier om uw actuele bijdrage aan te leveren. Via de zoekbalk kunt u in het archief zoeken naar een bepaald onderwerp. Elk blokje met een nieuwsbericht kunt u aanklikken om er meer over te lezen. Onderaan de pagina vind u een link om u aan te melden voor onze periodieke nieuwsbrief per e-mail.

 • Hulpwijzer Brabantse Wal

  Er is een nieuwe website die u laat zien welke organisaties iets voor u kunnen betekenen als u een vraag heeft over zorg en welzijn. De website www.hulpwijzerbrabantsewal.nl helpt u op weg. U vindt er praktische informatie, adressen en hulp dichtbij huis over veel verschillende onderwerpen: 

  • Wonen en vervoer
  • Werken en leren
  • Jeugd en gezin
  • Meedoen en meehelpen
  • Zorg en welzijn
  • Geld

  De site is een initiatief van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht en is tot stand gekomen in samenwerking met inwoners, verenigingen en organisaties.

 • Richtlijn Coronatesten voor mantelzorgers

  Heeft je naaste dementie en denk je dat je corona hebt? Vanaf 18 mei kun je je laten testen bij de huisarts of GGD. Het Ministerie van VWS heeft hiervoor een richtlijn gemaakt. Alzheimer Nederland legt uit wanneer je je kan laten testen op hun website.

 • In contact blijven

  Niet meer op bezoek bij een dierbare in het verpleeghuis? Onderzoek welke mogelijkheden er nog wél zijn. Thuis blijven en mantelzorgen? Onderzoek wat passend is voor u en uw dierbare én vraag om hulp. Met onderstaande praatplaten kunt u het gesprek aangaan met zorgprofessionals. Ga naar de website van Dementie Academie voor meer informatie.
   

 • Online Alzheimer Café op 8 juni

  Door de maatregelen rondom Corona kunnen ook de Alzheimer Cafés helaas geen doorgang vinden. Samen met Alzheimer Nederland afdeling West-Brabant bieden we op maandag 8 juni om 19:30 uur een online Alzheimer Café aan als alternatief!

  Geïnteresseerde inwoners van West-Brabant kunnen zich aanmelden voor deelname aan de uitzending via onze website. Ze kunnen de uitzending bekijken en een vraag stellen die het speciale panel van professionals zo goed mogelijk zal beantwoorden.

  We zijn dankbaar dat de volgende professionals aan deze live-uitzending meewerken: Madeleine Timmermann, Hein Wouters, Lenny Winkel-van Kaam, Yvonne Faber, Carine Van de Riet, Gerben Jansen, Margot Wentink, Loes Maas en Meta Vrijhoef.

  De uitzending en de vragen en antwoorden zullen na afloop beschikbaar worden gesteld via onze speciale website over dementie & corona. Daarnaast zijn de coördinatoren van Alzheimer Nederland, afdeling WestBrabant elke maandagavond bereikbaar voor een telefonisch spreekuur.

 • Zorgstandaard Dementie 2020 beschikbaar!

  De definitieve Zorgstandaard dementie is nu te downloaden op deze pagina. Wij zien deze zorgstandaard als een prima handleiding om (verder) te werken aan goede dementiezorg. Nu worden we in beslag genomen door het Corona-virus, alles bepalend in zorg en ondersteuning van mensen met dementie. Wij hopen dat we snel weer ruimte krijgen om met energie te gaan werken aan implementatie van deze zorgstandaard.

   

 • Telefonisch spreekuur Alzheimer Café

  Om de mensen te bereiken en te helpen die niet in staat zijn deel te nemen aan het online Alzheimer Café op maandag 20 april om 19.30 uur, en die liever iemand willen spreken, is er met ingang van maandag 20 april elke maandagavond een telefonisch spreekuur.

  De coördinatoren van de Alzheimer Cafés uit de verschillende gemeenten zitten klaar om elke maandagavond een Telefonisch Spreekuur te houden. Mensen met vragen om advies en informatie kunnen de coördinator van hun gemeente bellen. Zij bieden deze mensen een luisterend oor en beantwoorden vragen. Indien nodig kunnen zij de mensen door leiden naar andere professionals of andere websites en informatiebronnen.

  De telefoonnummers van de coördinatoren zijn bekend bij de vaste bezoekers van de Alzheimer Cafés.

 • Online Alzheimer Café op 20 april

  Door de maatregelen rondom Corona kunnen ook de Alzheimer Cafés helaas geen doorgang vinden. Samen met Alzheimer Nederland afdeling West-Brabant bieden we op maandag 20 april om 19:30 uur een online AlzheimerCafé aan als alternatief!

  Achter de schermen hebben we keihard gewerkt om deze live-uitzending mogelijk te maken. Dit eerste online Alzheimer Café heeft als thema "Corona & Dementie". Geïnteresseerde inwoners van West-Brabant kunnen zich per email aan info@dementienetwerkwb.nl voor deelname aan de uitzending aanmelden. Ze kunnen de uitzending bekijken en een vraag stellen die het speciale panel van professionals zo goed mogelijk zal beantwoorden.

  We zijn dankbaar dat de volgende professionals aan deze live-uitzending meewerken: Madeleine Timmermann, Hein Wouters, Lenny Winkel-van Kaam, Yvonne Faber, Carine Van de Riet, Gerben Jansen, Margot Wentink, Loes Maas en Meta Vrijhoef.

  De uitzending en de vragen en antwoorden zullen na afloop beschikbaar worden gesteld via onze speciale website over dementie & corona. Daarnaast zijn de coördinatoren van Alzheimer Nederland, afdeling WestBrabant elke maandagavond bereikbaar voor een telefonisch spreekuur.

   

 • Stuur een gratis kaart!

  Aandacht voor elkaar, dat doet altijd goed. Daarom bieden Alzheimer Nederland en Greetz een gratis kaart t.w.v. €2,95 (exclusief postzegel) aan, om te sturen naar jouw naaste met dementie, lieve moeder, gezellige opa of iemand die wat éxtra liefde kan gebruiken. Laat zo weten dat je aan diegene denkt, juist als je er even niet kunt zijn.

 • Dementiemonitor Mantelzorg 2020

  Alzheimer Nederland wil graag weten hoe het met u gaat en wat uw ervaringen zijn met de professionele zorg. Zo kunnen zij uw belangen behartigen bij beleidsmakers in en rond de zorg. Daarom voert Alzheimer Nederland iedere twee jaar de Dementiemonitor Mantelzorg uit. Dit landelijke onderzoek doen ze samen met het Nivel, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. 

 • Alles over corona en hulp in de buurt op nieuwe website

  Bij wie kan ik in mijn gemeente terecht met een vraag over corona? Hoe help ik mensen in mijn buurt door deze lastige periode? En wat kan ik zelf doen om de crisistijd zo goed mogelijk door te komen? Welzijnsorganisatie WijZijn Traverse Groep heeft deze informatie voor zeven gemeentes in West-Brabant en Zeeland gebundeld op de website corona-infopunt.nl. 

 • Nieuwe datum voor thema bijeenkomst Euthanasie bij dementie

  In verband met het Corona virus kan de thema bijeenkomst voor professionals op 26 maart niet doorgaan. We hebben hiervoor een nieuwe datum gevonden: 9 juni 2020. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom in de Kapel van Wiekendael (Groenhuysen) voor een broodje en om te kunnen netwerken. Het programma start om 18.00 uur. We verzoeken iedereen die zich had aangemeld voor 26 maart, opnieuw aan te melden voor de bijeenkomst van 9 juni. Aanmelden kan via www.dementienetwerkwb.nl/agenda. Graag tot dan!

 • Bijeenkomsten afgelast door Corona virus

  In verband met het Corona virus hebben we besloten alle bijeenkomsten en evenementen in de maand maart te verzetten. Houdt onze website in de gaten voor nieuwe data voor de Basiscursus dementie voor mantelzorgers en vrijwilligers, de Ondersteuningsgroep in Roosendaal en de thema-bijeenkomst Euthanasie bij dementie.

 • Symposium Zinvol Thuis

  Om de start het regionale Centrum voor Levensvragen te markeren, organiseren zij op donderdag 6 februari 2020 het symposium Zinvol Thuis. Op laagdrempelige en interactieve wijze staan zij stil bij levensvragen, zingeving en geestelijke verzorging. Ook wordt er praktische informatie gegeven over het Centrum voor Levensvragen. Deelname is gratis.

 • Meerjarenplan

  Op verzoek van de Zorgverzekeraars Nederland heeft het Dementienetwerk West-Brabant in het tweede kwartaal 2018 een meerjarenplan overlegd.