Nieuws

Blijf op de hoogte

Op deze pagina vind je als professional, mantelzorger of vrijwilliger nieuws op het gebied van dementie. Het nieuws kan komen vanuit de regio, maar het kan ook een artikel zijn over nationale of internationale onderwerpen. We willen je op deze pagina prikkelen en stimuleren om jouw kennis rondom dementie up-to-date te houden.

Via de zoekbalk kun je in het archief zoeken naar een bepaald onderwerp. Elk blokje met een nieuwsbericht kun je aanklikken om er meer over te lezen. Onderaan de pagina vind je een link om jezelf aan te melden voor onze periodieke nieuwsbrief per e-mail.

 • Taalcafé voor mensen met dementie en mantelzorgers

  In 2024 wordt in het Taalcafé in de bibliotheek in Hoogerheide een aantal activiteiten georganiseerd door de Bibliotheek West-Brabant en de werkgroep Dementievriendelijke gemeenschap van BWI Woensdrecht. Deze activiteiten zijn in het bijzonder geschikt voor mensen met dementie, hun partners en/of mantelzorgers. Lees hierover meer op de website van de bibliotheek!

 • Dynamisch Meerjarenplan 2023-2026

  Het bestuur van het Dementienetwerk heeft het nieuwe Dynamische Meerjarenplan vastgesteld. Hierin lees je alles over onze activiteiten en ambities tot en met 2026. Lees het document hier.

 • Nieuwe website Bravis ziekenhuis

  Met ingang van het nieuwe jaar heeft onze netwerkpartner Bravis ziekenhuis een nieuwe website. Het Bravis ziekenhuis is het ziekenhuis in westelijk West-Brabant. Met hoofdlocaties in Bergen op Zoom en Roosendaal, vijf Bravispunten en een polikliniek in Etten-Leur brengen zij de zorg dichtbij de inwoners. Door hun kennis en kunde zo te bundelen versterken zij wat ze al heel lang succesvol doen, namelijk samenwerken.

 • Informatie bijeenkomst over dementie voor mantelzorgers

  Op 30 januari starten we met twee informatie bijeenkomsten over dementie voor mantelzorgers en naasten van mensen met dementie. Op een laagdrempelige manier wordt informatie gegeven over dementie en krijg je ook tips en handvatten over hoe om te gaan met iemand met dementie. Optioneel is er een derde bijeenkomst mogelijk met een virtual reality bril. U ervaart dan even hoe het is om dementie te hebben. Meer informatie? Bekijk dan de flyer of neem contact met ons op.

 • Buro Fortem nieuwe partner Dementienetwerk!

  Met ingang van 1 december is Buro Fortem aangesloten bij Dementienetwerk West-Brabant. Wij heten onze nieuwe partner van harte welkom en kijken uit naar een fijne samenwerking. Meer informatie over Buro Fortem? Ga dan naar de website.

 • Fijne feestdagen!

  Vanwege de feestdagen is ons kantoor gesloten vanaf vrijdag 22 december. Dinsdag 9 januari zijn wij weer bereikbaar. Dementienetwerk West-Brabant wenst iedereen hele mooie feestdagen en een gezond 2024 toe!

 • Zorghoeve Kakelbont nieuwe partner Dementienetwerk

  Dementienetwerk West-Brabant heeft met ingang van 1 december een nieuwe partner. Zorghoeve Kakelbont is gelegen op een boerenerf in de Dinteloordse polder. Hier vinden mensen van jong tot oud, met een verschillende zorgvraag en/of dementie, een plekje dat bij hen past. Het is een groene en rustige omgeving waarin iedereen zich veilig voelt. Meer weten over onze nieuwe partner? Bezoek dan de website: https://hoeve-kakelbont.nl/ 

   

 • Studiemiddag voor professionals: Zorgen doen we samen

  “Wat is de juiste zorg? Wie heeft het laatste woord? De casemanager? Het wijkteam? De persoon met dementie zelf? Iedereen heeft zijn eigen kijk op de optimale dementiezorg. Vaak zijn zorgmedewerkers het eens, soms staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Hoe kunnen we deze diverse perspectieven bundelen en elkaar versterken, in plaats van verzanden in discussie? Zo krijgen mensen met dementie uiteindelijk de zorg die ze nodig hebben. Freya Flach en Hanneke van de Pol van 'Zeg JA bij dementie' geven landelijk trainingen aan mantelzorgers en zorgprofessionals. Hun visie is gebaseerd op 'wat is en kan er nog wel in het contact met iemand met dementie'. Ze hebben een methode ontwikkeld en hierover het boek 'Zeg JA bij dementie' geschreven. Met hun uitgebreide ervaring in de zorg, met name in dementiezorg, leiden ze deze middag op hun eigen kenmerkende manier; verrassend, energiek, verbindend en leerzaam. Aanmelden voor deze bijeenkomst kan via onze website.

 • Mobiele verwarring, escaperoom over dementie op 15 november

  Op 15 november organiseren Dementienetwerk West-Brabant, mantelzorgsteunpunt Bergen op Zoom en het Odensehuis een dag voor mantelzorgers met een escape room over dementie. U kunt zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar aanmelden@mantelzorgbergenopzoom.nl. Meer informatie? Bekijk dan hier de poster.

 • Beleef de dementiebril in het Odensehuis Bergen op Zoom

  Op maandag 2 oktober van 10.00-12.00 uur organiseert het Dementienetwerk samen met het Odensehuis Bergen op Zoom een ochtend met de dementiebrillen. Bent u mantelzorger of een naaste van iemand met dementie? Wilt u meer inzicht krijgen in wat er in uw naaste omgaat? Dan kunt u door middel van een korte film, getoond via een virtual reality bril, meekijken in de belevingswereld van iemand met dementie. Na de korte film kunt u nog napraten over uw ervaring met een ervaren casemanager dementie.

  Interesse? Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar odensehuisboz@wijzijntraversegroep.nl. Locatie: Korenaere, Bergen op Zoom

 • Nieuwe virtual reality brillen

  Stichting IntoDmentia en Beleef Dementie hebben een volledig vernieuwde versie van de bestaande dementiebril ontwikkeld. De nieuwe bril kenmerkt zich door de inbreng van interactie waardoor de beleving intenser wordt. Daarnaast is er een tweede beleving ontwikkeld die zich richt op gevorderde dementie. Het Dementienetwerk heeft met deze vier nieuwe brillen een mooi middel in huis om de bewustwording over dementie te vergoten, voor professionals en mantelzorgers. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden voor een training of bijeenkomst te bespreken.

 • Wereld Alzheimer Dag op 21 september

  Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. De hele week worden er activiteiten georganiseerd in West-Brabant. Op onze facebook pagina vind je een overzicht van wat er in jouw gemeente te doen is. 

 • Interview met netwerkcoördinator Margo Emmen

  Donderdag 21 september 2023 is het Wereld Alzheimer Dag, met dit jaar als thema ‘Samen aan tafel'. Op deze dag vragen we extra aandacht voor dementie en zijn er verschillende activiteiten in West-Brabant. Maar waarom is deze dag zo belangrijk? Aan het woord Margo Emmen die sinds 1 februari 2023 coördinator is van het Dementienetwerk West-Brabant.

 • Meerjarenplan

  Op verzoek van de Zorgverzekeraars Nederland heeft het Dementienetwerk West-Brabant in het tweede kwartaal 2018 een meerjarenplan overlegd.