Nieuws

Blijf op de hoogte

Op deze pagina vind je als professional, mantelzorger of vrijwilliger nieuws op het gebied van dementie. Het nieuws kan komen vanuit de regio, maar het kan ook een artikel zijn over nationale of internationale onderwerpen. We willen je op deze pagina prikkelen en stimuleren om jouw kennis rondom dementie up-to-date te houden.

Via de zoekbalk kun je in het archief zoeken naar een bepaald onderwerp. Elk blokje met een nieuwsbericht kun je aanklikken om er meer over te lezen. Onderaan de pagina vind je een link om jezelf aan te melden voor onze periodieke nieuwsbrief per e-mail.

  • Beleef de dementiebril in het Odensehuis Bergen op Zoom

    Op maandag 2 oktober van 10.00-12.00 uur organiseert het Dementienetwerk samen met het Odensehuis Bergen op Zoom een ochtend met de dementiebrillen. Bent u mantelzorger of een naaste van iemand met dementie? Wilt u meer inzicht krijgen in wat er in uw naaste omgaat? Dan kunt u door middel van een korte film, getoond via een virtual reality bril, meekijken in de belevingswereld van iemand met dementie. Na de korte film kunt u nog napraten over uw ervaring met een ervaren casemanager dementie.

    Interesse? Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar odensehuisboz@wijzijntraversegroep.nl. Locatie: Korenaere, Bergen op Zoom

  • Nieuwe virtual reality brillen

    Stichting IntoDmentia en Beleef Dementie hebben een volledig vernieuwde versie van de bestaande dementiebril ontwikkeld. De nieuwe bril kenmerkt zich door de inbreng van interactie waardoor de beleving intenser wordt. Daarnaast is er een tweede beleving ontwikkeld die zich richt op gevorderde dementie. Het Dementienetwerk heeft met deze vier nieuwe brillen een mooi middel in huis om de bewustwording over dementie te vergoten, voor professionals en mantelzorgers. Heb je interesse? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden voor een training of bijeenkomst te bespreken.

  • Wereld Alzheimer Dag op 21 september

    Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. De hele week worden er activiteiten georganiseerd in West-Brabant. Op onze facebook pagina vind je een overzicht van wat er in jouw gemeente te doen is. 

  • Interview met netwerkcoördinator Margo Emmen

    Donderdag 21 september 2023 is het Wereld Alzheimer Dag, met dit jaar als thema ‘Samen aan tafel'. Op deze dag vragen we extra aandacht voor dementie en zijn er verschillende activiteiten in West-Brabant. Maar waarom is deze dag zo belangrijk? Aan het woord Margo Emmen die sinds 1 februari 2023 coördinator is van het Dementienetwerk West-Brabant.

  • Studiemiddag Dementienetwerk op 10 oktober

    Het Dementienetwerk organiseert op 10 oktober een studiemiddag voor zorgprofessionals over 'dementie en innovatie'. Tijdens deze interactieve middag gaan we met elkaar in gesprek over de laatste ontwikkelingen, hoe zet je de juiste hulpmiddelen in bij de juiste persoon en welke ethische vragen roept innovatie op.

    Deze middag wordt georganiseerd van 13.00-17.00 uur in het Zorglab van tanteLouise. Ben je (wijk)verpleegkundige, verzorgende, casemanager dementie, mantelzorgondersteuner of op een andere manier betrokken bij de zorg voor mensen met dementie? Meld je dan aan via www.dementienetwerkwb.nl/agenda

  • Het megabrein

    Als onderdeel van de campagne We zijn zelf het medicijn was in juni 2023 het opblaasbare Megabrein van de Hersenstichting te zien in de bibliotheek in Roosendaal. Zuidwest TV maakte een item over het Megabrein waarin Simone Luijten van de GGD West-Brabant, Meike Bosch van de Bibliotheek West-Brabant en Peter Mulders van Alzheimer café Roosendaal uitleggen waarom aandacht voor onze hersenen zo ontzettend belangrijk is.

  • Nieuwe website ‘Zorg voor het leven’ raakt ons allemaal

    Met een nieuwe website, een ander logo en een frisse huisstijl is het Netwerk Palliatieve Zorg West-Brabant en Tholen nog beter zichtbaar én vindbaar voor patiënten én zorgverleners. Wanneer je de boodschap krijgt dat je niet meer beter wordt, staat de wereld op zijn kop. Er is verdriet, er zijn zorgen, nog bijzondere wensen misschien, maar vooral vragen. Heel veel vragen. Niet alleen bij de patiënten, maar ook bij hun naasten. Daar is behoefte aan een ander soort zorg. Kwalitatief hoogwaardige zorg die optimaal aansluit bij de persoonlijke wensen en die het leven, ondanks alles, nog zo aangenaam en comfortabel mogelijk maakt.

    Het Netwerk Palliatieve Zorg West-Brabant & Tholen helpt daarbij en ondersteunt zorg- en welzijnsorganisaties bij het leveren en verbeteren van juist díe zorg. Zorg voor het leven. Voor veel mensen is ‘palliatief’ vooral een moeilijk woord. Dat is jammer, want het betekent iets heel moois: verlichting en verzachting. Medische zorg is vooral gericht op genezen, maar als genezing niet meer mogelijk is, wat dan? In dat geval kan palliatieve zorg van grote waarde zijn. Palliatieve zorg richt zich - als een warme deken - op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven, maar als het eenmaal zover is, ook op een waardig afscheid daarvan. De eigen keuzes, wensen en behoeften van de patiënt (maar ook diens naasten) staan daarbij voorop.

    Als het gaat over het delen van kennis over hoe, waarom en wanneer palliatieve zorg een waardevolle bijdrage kan leveren aan iemandsleven, vormt het Netwerk Palliatieve Zorg West-Brabant en Tholen een belangrijke schakel. Het netwerk verbindt patiënten, hun familie, mantelzorgers en alle professionals en vrijwilligers binnen de gezondheidszorg. Dat gebeurt op basis van vijf kernwaardes, die zo goed mogelijk worden nageleefd en ook getoetst. Deze vijf kernwaardes zijn het vertrekpunt geweest van onze ontwikkeling in de nieuwe huisstijl en website. Het nieuwe beeldmerk symboliseert onze kernwaarden open, verbinding, kwaliteit, waardigheid en holistisch. De drie kleuren geven drie partijen aan: de patiënt, de zorgverlening en het Netwerk Palliatieve Zorg West-Brabant en Tholen. Wat die kernwaardes zijn en wat het Netwerk Palliatieve Zorg West-Brabant en Tholen in de praktijk kan betekenen, misschien ook voor u, is te zien op de nieuwe website.

  • Muzikale lezing | Rob van Woerkom en De 3 B's I Bibliotheek Roosendaal op 21 juni

    Rob van Woerkom is al ruim 30 jaar in de ban van klassieke muziek. Tien jaar geleden werd hij geraakt door het cellospel van zijn schoondochter. Dat was het moment waarop hij besloot ‘zijn muziek’ en zijn opgedane kennis te delen met anderen.

    Van Woerkom bespeelt zelf geen instrument, maar weet wel wat raakt en kent de verhalen achter de stukken en de componisten als geen ander. Jaarlijks ‘toert’ hij langs de zorgcentra in de regio waar hij mensen enthousiasmeert en soms tot tranen roert met zijn beelden, verhalen en muziekstukken.

    “Ik laat mensen kennismaken met eenvoudige lichte kamermuziek. Nee, geen André Rieu, maar echte klassieke muziek! De reacties in de zaal zijn fantastisch. Het is telkens weer een feest der herkenning.” Tijdens deze lezing vertelt Rob van Woerkom vol passie over de 3 B's van de klassieke muziek: Bach, Beethoven en Brahms. Lees hier meer.

  • Natuurbelevingsmiddag op 15 mei

    Alzheimer West-Brabant afd. Bergen op Zoom organiseert op 15 mei een natuurbelevingsmiddag in Bergen op Zoom. U bent van harte welkom! Lees hier meer over deze activiteit.

  • De 8 belangrijkste thema's van dementieonderzoek in 2023

    Door wetenschappelijk onderzoek begrijpen we steeds meer van dementie. Maar om tot een behandeling te komen, is er nog veel meer onderzoek en kennis nodig. Kennis van de ziekteprocessen, beschermingsmechanismen, risicofactoren en ook hoe mensen met dementie en hun naasten kwaliteit van leven kunnen behouden. In 2022 heeft Alzheimer Nederland voor 10 miljoen euro wetenschappelijk onderzoek mogelijk gemaakt. Lees hier per thema meer over de onderzoeken die in 2023 zijn begonnen.

  • Allegoeds Vakanties: vakanties voor senioren met beginnende dementie

    Voor mensen met beginnende dementie zijn er weinig mogelijkheden om onbezorgd op vakantie te gaan. Terwijl een ontspannen vakantie hen veel goed kan doen. Ook voor mantelzorgers biedt een vakantie met begeleiding de mogelijkheid om even op te laden. Allegoeds Vakanties organiseert specifiek voor deze doelgroep vakanties met begeleiding in groepshotel Het Bosgoed in Lunteren. Vakantiebegeleiders staan dag en nacht klaar voor de gasten zodat zij kunnen genieten van een ontspannen vakantie, waarin zij zelf het tempo bepalen. Gasten met beginnende dementie kunnen samen met hun partner, zoon of dochter komen, maar zijn ook alleen van harte welkom. Op www.allegoedsvakanties.nl vindt u het complete vakantieaanbod voor senioren.

     

  • Meerjarenplan

    Op verzoek van de Zorgverzekeraars Nederland heeft het Dementienetwerk West-Brabant in het tweede kwartaal 2018 een meerjarenplan overlegd.