Nieuws

Blijf op de hoogte

Op deze pagina vind je als professional, mantelzorger of vrijwilliger nieuws op het gebied van dementie. Het nieuws kan komen vanuit de regio, maar het kan ook een artikel zijn over nationale of internationale onderwerpen. We willen je op deze pagina prikkelen en stimuleren om jouw kennis rondom dementie up-to-date te houden.

Via de zoekbalk kun je in het archief zoeken naar een bepaald onderwerp. Elk blokje met een nieuwsbericht kun je aanklikken om er meer over te lezen. Onderaan de pagina vind je een link om jezelf aan te melden voor onze periodieke nieuwsbrief per e-mail.

 • Mooi artikel over het boek In Liefde in het NRC

  Als de echtgenoot van de Amerikaanse schrijfster Amy Bloom alzheimer blijkt te hebben, wil hij voortijdig zijn leven beëindigen. In haar boek In liefde vertelt ze over de ingewikkelde weg die ze moesten afleggen. „Het is eenzaam om voor een geliefde met alzheimer te zorgen.”. Lees het hele artkel in NRC hier.

 • Het Odensehuis in Bergen op Zoom zoekt vrijwilligers

  Het Odensehuis in Bergen op Zoom is op zoek naar vrijwilligers die op maandag- en woensdagochtend het team komen versterken. Kun je goed luisteren en vind je het leuk om activiteiten mee op te zetten voor mensen met geheugenklachten? Neem dan contact met ze op. 

  Het Odensehuis is een laagdrempelig inloophuis voor mensen met geheugenklachten of (lichte) dementie en hun partner, familie of vrienden. Op maandag- en woensdagochtend kunnen zij van 10.00 uur tot 12.00 uur terecht in De Korenaere voor lotgenotencontact, activiteiten of gewoon een gezellig kopje koffie.

  In het Odensehuis krijgen mensen met geheugenklachten en dementie de ruimte om hun eigen keuzes te blijven maken: de keuze om te komen en gaan wanneer ze willen en de keuze om deel te nemen aan activiteiten die hen aanspreken. De activiteiten kunnen bestaan uit sport en spel (bv. Rummikuppen, poolbiljarten of wandelen), muziek luisteren of creatieve en culturele activiteiten. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen een kopje koffie te drinken en een praatje te maken.

  Op dit moment zijn er vier actieve vrijwilligers die de bezoekers ontvangen, een luisterend oor bieden en leuke activiteiten met de bezoekers ondernemen. De organisatie is op zoek naar gezellige, enthousiaste vrijwilligers die op maandag en woensdagochtend het team komen versterken. Mogelijk dat zij in de toekomst ook op vrijdagmiddag open gaan, van 14.00 – 16.00 uur.

  Ervaring in de omgang met mensen met dementie is niet nodig. Wel zoeken zij mensen die een luisterend oor kunnen bieden, activiteiten mee opzetten en van gezelligheid houden. Heb je interesse in het vrijwilligerswerk bij het Odensehuis of wil je hier meer over weten? Stuur dan een e-mail naar odensehuisboz@wijzijntraversegroep.nl of kijk op www.wijzijntraversegroep.nl/werken-bij-wijzijn.

 • Workshop levensboek schrijven

  Een levensboek helpt iemand de belangrijkste en meest waardevolle gebeurtenissen uit zijn leven opnieuw beleven. Zo'n boek kan een belangrijke bijdrage leveren aan individuele (persoonsgerichte) zorg. Het principe: herinneringen ophalen gaat makkelijker met behulp van foto's en verhalen. Vanaf 11 april kunt u in 4 sessies deelnemen aan de workshop Levensboek schrijven in de Bibliotheek in Roosendaal. Lees meer over deze workshop in de flyer.

 • Dementiemonitor 2022 van start!

  Zorg jij voor iemand met dementie? Laat Alzheimer Nederland weten hoe het met je gaat en wat je ervaringen zijn met de professionele zorg en ondersteuning. Dit kan door de Dementiemonitor in te vullen, die dit jaar óók ingevuld kan worden door mensen met dementie. Met de uitkomsten van de Dementiemonitor kunnen we opkomen voor de belangen van jou, andere mantelzorgers en mensen met dementie!

  www.dementiemonitor.nl

 • Nieuw boek toont vele gezichten van dementie: ‘We willen het taboe doorbreken’

  Zo’n 1300 Bergenaren hebben te maken met een vorm van dementie en in 2040 groeit dat aantal naar zo’n 2200. Gemiddeld krijgt één op de drie vrouwen last van dementie en één op de zeven mannen. Daarmee ligt het gemiddelde op 1 op de 5 mensen. Omdat er niet genoeg ruimte is in verpleeghuizen, zitten mensen met dementie gemiddeld nog zo’n acht jaar thuis waar ze vaak afhankelijk zijn van mantelzorgers. Het zijn slechts een paar cijfers die aangeven hoe groot het probleem rondom dementie is én in de toekomst gaat worden. “Daarom is het belangrijk om hierover te praten en het taboe rondom dementie te doorbreken”, stelt Martien van Leeuwen. Dat gebeurt al bij zogenaamde Alzheimercafés, maar nu is er een extra instrument bijgekomen in de vorm van het boekje ‘De vele gezichten van dementie’. “Meestal wordt er een heel somber beeld geschetst, maar het is niet alleen kommer en kwel. Dat wilden wij met dit boekje laten zien”, vertelt Van Leeuwen. U kunt de pdf-versie hier downloaden.

 • Alzheimer Café Steenbergen: In gesprek met Myrjam Heijboer

  Dementienetwerk West-Brabant en Alzheimer West-Brabant hebben samen weer nieuwe online Alzheimer Cafés opgenomen. Op ons youtube kanaal vindt u diverse interviews met professionals en vrijwilligers uit de regio West-Brabant. Zij vertellen over hun werkzaamheden en wat zij kunnen betekenen voor mensen met dementie en hun naasten. Deze filmpjes vormen een mooie aanvulling op de gewone Alzheimer Cafés, die helaas vanwege corona nog steeds niet kunnen worden georganiseerd.

  In dit filmpje kunt u kijken naar Myrjam Heijboer van Bibliotheek West-Brabant. Wij wensen u veel kijkplezier!

 • Beleef de dementiebril in het Odensehuis!

  Op 7 en 16 maart organiseert het Odensehuis in Bergen op Zoom een ochtend met de dementiebril. Bent u mantelzorger voor iemand met dementie? En heeft u altijd al eens willen ervaren hoe het is om dementie te hebben? Dan kunt u dat door middel van virtual reality beleven. Aanmelden kan door een berichtje te sturen naar odensehuisboz@wijzijntraversegroep.nl. Meer informatie over deze ochtenden leest u hier.

 • Basiscursus dementie voor naasten van mensen met dementie en een migratieachtergrond

  Het Dementienetwerk en Mantelzorgsteunpunt Bergen op Zoom organiseren op 11 en 25 maart een basiscursus dementie voor naasten van mensen met dementie en een migratieachtergrond.

  Draag jij de zorg voor een ouder, oom of nicht met dementie van Turkse of Marokkaanse komaf en loop je aan tegen overbelasting, weet je niet goed hoe om te gaan met veranderend gedrag of heb je andere praktische vragen? Meld je dan aan voor onze bijeenkomsten bij SVW Zonneplein in Bergen op Zoom!

  Meer informatie vind je in de flyer of op www.dementienetwerkwb.nl/agenda

 • Alzheimer Café Bergen op Zoom: In gesprek met Ellen Kuppens

  Dementienetwerk West-Brabant en Alzheimer West-Brabant hebben samen weer nieuwe online Alzheimer Cafés opgenomen. Op ons youtube kanaal vindt u diverse interviews met professionals en vrijwilligers uit de regio West-Brabant. Zij vertellen over hun werkzaamheden en wat zij kunnen betekenen voor mensen met dementie en hun naasten. Deze filmpjes vormen een mooie aanvulling op de gewone Alzheimer Cafés, die helaas vanwege corona nog steeds niet kunnen worden georganiseerd.

  In dit filmpje kunt u kijken naar Ellen Kuppens, casemanager dementie bij TWB. Wij wensen u veel kijkplezier!

   

 • Fijne feestdagen!

  Wij zijn gesloten tot en met maandag 10 januari. Het Dementienetwerk wenst iedereen fijne feestdagen en een gezond 2022!

 • Alzheimer Café Bulletin december

  Het laatste Alzheimer Café Bulletin is uit! Lees hier meer over de activiteiten van Alzheimer West-Brabant, afdeling Bergen op Zoom.

 • Meerjarenplan

  Op verzoek van de Zorgverzekeraars Nederland heeft het Dementienetwerk West-Brabant in het tweede kwartaal 2018 een meerjarenplan overlegd.