Nieuws

Blijf op de hoogte

Op deze pagina kunt u als professional, mantelzorger of vrijwilliger al het nieuws op het gebied van dementie terugvinden. Het nieuws kan komen vanuit de regio, maar het kan ook een artikel zijn over nationale of internationale onderwerpen. We willen u op deze pagina prikkelen en stimuleren om uw kennis rondom dementie up-to-date te houden.

Heeft u zelf interessant nieuws vanuit het netwerk rondom dementie? Gebruik dan ons contactformulier om uw actuele bijdrage aan te leveren. Via de zoekbalk kunt u in het archief zoeken naar een bepaald onderwerp. Elk blokje met een nieuwsbericht kunt u aanklikken om er meer over te lezen. Onderaan de pagina vind u een link om u aan te melden voor onze periodieke nieuwsbrief per e-mail.

 • De Nationale Dementiestrategie

  Het ministerie van VWS ontwikkelt in opdracht van minister De Jonge een Nationale Dementiestrategie. Deze gaat lopen van 2021 tot 2030 en geeft kaders aan organisaties en instellingen om de zorg en ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers met elkaar in te richten. Ook in West-Brabant wordt door het Dementienetwerk de ontwikkeling van deze strategie op de voet gevolgd. Zodra er een definitieve tekst is, zal deze ook met de partners gedeeld worden en gaan we kijken hoe we dit in ons meerjarenplan en met alle partijen in de regio kunnen implementeren.

 • Webinar over dementie bij mensen met een migratie achtergrond

  Op maandag 16 november organiseert Dementienetwerk West-Brabant een webinar voor professionals over dementie bij mensen met een migratie achtergrond. Samen met Pharos, het landelijk expertisecentrum, gaan we in op vragen als: waaraan is behoefte, hoe kan de drempel worden verlaagd en hoe kan het aanbod beter aansluiten op de behoefte. Met praktijksituaties, adviezen en oefeningen zal dit een interactieve online bijeenkomst worden! Aanmelden kan via de agenda van onze website. Accreditatie wordt aangevraagd.

 • Webinar euthanasie bij dementie

  Op 9 september organiseerden Netwerk Palliatieve Zorg en Dementienetwerk West-Brabant een webinar voor professionals over euthanasie bij dementie. Een beladen en actueel thema. Met medewerking van Ronald van Nordennen, Annique Loukes en Patricia de Waard werd de online avond een succes! Uitzending gemist? Klik op deze link om de uitzending te bekijken. 

 • Gemeente Halderberge: Dementievriendelijke gemeenschap?

  De gemeente Halderberge vindt het belangrijk dat de inwoners weten wat dementie is en hoe het mensen kan raken. Daarom zijn er al meerdere voorlichtingsbijeenkomsten geweest. Daarnaast is enkele jaren het platform dementievriendelijk actief. Het platform wil kennis over dementie verspreiden maar er ook voor zorgen dat inwoners die te maken krijgen met dementie steun krijgen in hun eigen omgeving. In samenwerking met de provinciale Stichting Zet willen zij gaan meten hoe dementievriendelijk de gemeenschap is. 

  Dit doen ze met een korte vragenlijst van 10 stellingen. Inwoners van Halderberge wordt gevraagd om deze in te vullen. Er zijn geen goede of foute antwoorden! Hoe meer vragenlijsten er ingevuld worden hoe beter we kunnen aangeven hoe mensen in Halderberge er naar kijken en beleven en hoe dementievriendelijk Halderberge is. Doet u mee? Dat kan via het openen van deze link.

 • Gratis online cursus voor mantelzorgers van Alzheimer Nederland

  Speciaal voor mantelzorgers thuis is een gratis online cursus gemaakt door Alzheimer Centrum Limburg: Partner in balans. Het programma leert je hoe je controle houdt op de situatie en overbelasting voorkomt. Nieuwsgierig of het iets voor je is? Lees dan verder.

 • Odensehuis geopend in Bergen op Zoom!

  Vanaf woensdag 19 augustus is het Odensehuis in Bergen op Zoom geopend. Heeft u, of uw naaste dementie? En heeft u behoefte aan een luisterend oor, lotgenotencontact, of gewoon een ontspannen ochtend of middag met een kopje koffie? Dan bent u van harte welkom in De Korenaere op maandag en woensdag van 10.00-12.00 uur en op vrijdag van 14.00-16.00 uur. Aanmelden is op dit moment noodzakelijk vanwege het Corona-virus: Hanny Vos, telefoonnummer 06-40791334.

 • Tips voor het omgaan met de warmte

  Oververhitting en uitdroging kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van je naaste met dementie. Let er daarom op dat ze het niet te warm krijgt. Een aantal tips vind je op deze website van Alzheimer Nederland. 

 • Bijeenkomst over de nieuwe Wet Zorg & Dwang gemist?

  Op 23 juni 2020 organiseerden WestWest en Dementienetwerk West-Brabant een online bijeenkomst over de nieuwe Wet Zorg & Dwang. Heeft u de uitzending gemist? Stuur dan een e-mail naar info@dementienetwerkwb.nl, dan ontvangt u van ons een link naar de uitzending.

 • Hulpwijzer Brabantse Wal

  Er is een nieuwe website die u laat zien welke organisaties iets voor u kunnen betekenen als u een vraag heeft over zorg en welzijn. De website www.hulpwijzerbrabantsewal.nl helpt u op weg. U vindt er praktische informatie, adressen en hulp dichtbij huis over veel verschillende onderwerpen: 

  • Wonen en vervoer
  • Werken en leren
  • Jeugd en gezin
  • Meedoen en meehelpen
  • Zorg en welzijn
  • Geld

  De site is een initiatief van de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht en is tot stand gekomen in samenwerking met inwoners, verenigingen en organisaties.

 • Richtlijn Coronatesten voor mantelzorgers

  Heeft je naaste dementie en denk je dat je corona hebt? Vanaf 18 mei kun je je laten testen bij de huisarts of GGD. Het Ministerie van VWS heeft hiervoor een richtlijn gemaakt. Alzheimer Nederland legt uit wanneer je je kan laten testen op hun website.

 • Meerjarenplan

  Op verzoek van de Zorgverzekeraars Nederland heeft het Dementienetwerk West-Brabant in het tweede kwartaal 2018 een meerjarenplan overlegd.