Nieuws

Blijf op de hoogte

Op deze pagina vind je als professional, mantelzorger of vrijwilliger nieuws op het gebied van dementie. Het nieuws kan komen vanuit de regio, maar het kan ook een artikel zijn over nationale of internationale onderwerpen. We willen je op deze pagina prikkelen en stimuleren om jouw kennis rondom dementie up-to-date te houden.

Via de zoekbalk kun je in het archief zoeken naar een bepaald onderwerp. Elk blokje met een nieuwsbericht kun je aanklikken om er meer over te lezen. Onderaan de pagina vind je een link om jezelf aan te melden voor onze periodieke nieuwsbrief per e-mail.

 • Saar aan Huis is onze nieuwe partner!

  Met ingang van 1 juli verwelkomen we Saar aan Huis als nieuwe partner van het Dementienetwerk. Saar aan Huis biedt aanvullende mantelzorg aan ouderen, ook bij dementie. De Saars ondersteunen u niet alleen thuis, maar ook in woonzorgcentra en verpleeghuizen. Uw wensen staan voorop. Zo houdt u zelf de regie. U kunt op een plezierige manier langer in uw eigen omgeving blijven wonen. Meer weten over Saar aan Huis? Bezoek dan de website. We kijken uit naar een prettige samenwerking!

 • Het Gastenhuis is onze nieuwe partner!

  Met ingang van 1 juni verwelkomen we het Gastenhuis in Bergen op Zoom als nieuwe partner van het Dementienetwerk. In maart 2022 zijn zij geopend in Bergen op Zoom. Zij bieden zeer persoonlijke zorg en begeleiding. Eigen regie voor u als bewoner, en de vrijheid om te gaan en staan waar u wilt, staan daarbij voorop. Meer weten over het Gastenhuis? Bezoek dan de website. We kijken uit naar een prettige samenwerking!

 • VanThuisUit is geopend!

  Op maandag 31 mei opende Conny Helder -voormalig bestuurder en nu minister van langdurige zorg en sport- samen met meneer Bram Gladdines VanThuisUit: een gloednieuw zorgconcept dat we samen met CZ zorgkantoor en CZ zorgverzekeraar lanceren. VanThuisUit is dé plek voor ouderen die het liefst thuis willen blijven wonen, maar daar door dementie of lichamelijke klachten steeds meer moeite mee krijgen. Zij kunnen hier terecht voor begeleiding, behandeling en voor uiteenlopende activiteiten waarmee we hen stimuleren om thuis zo lang mogelijk een actief en betekenisvol leven te kunnen leiden. Lees hier meer over dit initiatief.

 • Mooi artikel over het boek In Liefde in het NRC

  Als de echtgenoot van de Amerikaanse schrijfster Amy Bloom alzheimer blijkt te hebben, wil hij voortijdig zijn leven beëindigen. In haar boek In liefde vertelt ze over de ingewikkelde weg die ze moesten afleggen. „Het is eenzaam om voor een geliefde met alzheimer te zorgen.”. Lees het hele artkel in NRC hier.

 • Het Odensehuis in Bergen op Zoom zoekt vrijwilligers

  Het Odensehuis in Bergen op Zoom is op zoek naar vrijwilligers die op maandag- en woensdagochtend het team komen versterken. Kun je goed luisteren en vind je het leuk om activiteiten mee op te zetten voor mensen met geheugenklachten? Neem dan contact met ze op. 

  Het Odensehuis is een laagdrempelig inloophuis voor mensen met geheugenklachten of (lichte) dementie en hun partner, familie of vrienden. Op maandag- en woensdagochtend kunnen zij van 10.00 uur tot 12.00 uur terecht in De Korenaere voor lotgenotencontact, activiteiten of gewoon een gezellig kopje koffie.

  In het Odensehuis krijgen mensen met geheugenklachten en dementie de ruimte om hun eigen keuzes te blijven maken: de keuze om te komen en gaan wanneer ze willen en de keuze om deel te nemen aan activiteiten die hen aanspreken. De activiteiten kunnen bestaan uit sport en spel (bv. Rummikuppen, poolbiljarten of wandelen), muziek luisteren of creatieve en culturele activiteiten. Uiteraard is het ook mogelijk om alleen een kopje koffie te drinken en een praatje te maken.

  Op dit moment zijn er vier actieve vrijwilligers die de bezoekers ontvangen, een luisterend oor bieden en leuke activiteiten met de bezoekers ondernemen. De organisatie is op zoek naar gezellige, enthousiaste vrijwilligers die op maandag en woensdagochtend het team komen versterken. Mogelijk dat zij in de toekomst ook op vrijdagmiddag open gaan, van 14.00 – 16.00 uur.

  Ervaring in de omgang met mensen met dementie is niet nodig. Wel zoeken zij mensen die een luisterend oor kunnen bieden, activiteiten mee opzetten en van gezelligheid houden. Heb je interesse in het vrijwilligerswerk bij het Odensehuis of wil je hier meer over weten? Stuur dan een e-mail naar odensehuisboz@wijzijntraversegroep.nl of kijk op www.wijzijntraversegroep.nl/werken-bij-wijzijn.

 • Workshop levensboek schrijven

  Een levensboek helpt iemand de belangrijkste en meest waardevolle gebeurtenissen uit zijn leven opnieuw beleven. Zo'n boek kan een belangrijke bijdrage leveren aan individuele (persoonsgerichte) zorg. Het principe: herinneringen ophalen gaat makkelijker met behulp van foto's en verhalen. Vanaf 11 april kunt u in 4 sessies deelnemen aan de workshop Levensboek schrijven in de Bibliotheek in Roosendaal. Lees meer over deze workshop in de flyer.

 • Dementiemonitor 2022 van start!

  Zorg jij voor iemand met dementie? Laat Alzheimer Nederland weten hoe het met je gaat en wat je ervaringen zijn met de professionele zorg en ondersteuning. Dit kan door de Dementiemonitor in te vullen, die dit jaar óók ingevuld kan worden door mensen met dementie. Met de uitkomsten van de Dementiemonitor kunnen we opkomen voor de belangen van jou, andere mantelzorgers en mensen met dementie!

  www.dementiemonitor.nl

 • Nieuw boek toont vele gezichten van dementie: ‘We willen het taboe doorbreken’

  Zo’n 1300 Bergenaren hebben te maken met een vorm van dementie en in 2040 groeit dat aantal naar zo’n 2200. Gemiddeld krijgt één op de drie vrouwen last van dementie en één op de zeven mannen. Daarmee ligt het gemiddelde op 1 op de 5 mensen. Omdat er niet genoeg ruimte is in verpleeghuizen, zitten mensen met dementie gemiddeld nog zo’n acht jaar thuis waar ze vaak afhankelijk zijn van mantelzorgers. Het zijn slechts een paar cijfers die aangeven hoe groot het probleem rondom dementie is én in de toekomst gaat worden. “Daarom is het belangrijk om hierover te praten en het taboe rondom dementie te doorbreken”, stelt Martien van Leeuwen. Dat gebeurt al bij zogenaamde Alzheimercafés, maar nu is er een extra instrument bijgekomen in de vorm van het boekje ‘De vele gezichten van dementie’. “Meestal wordt er een heel somber beeld geschetst, maar het is niet alleen kommer en kwel. Dat wilden wij met dit boekje laten zien”, vertelt Van Leeuwen. U kunt de pdf-versie hier downloaden.

 • Meerjarenplan

  Op verzoek van de Zorgverzekeraars Nederland heeft het Dementienetwerk West-Brabant in het tweede kwartaal 2018 een meerjarenplan overlegd.