Nieuws

Blijf op de hoogte

Op deze pagina kunt u als professional, mantelzorger of vrijwilliger al het nieuws op het gebied van dementie terugvinden. Het nieuws kan komen vanuit de regio, maar het kan ook een artikel zijn over nationale of internationale onderwerpen. We willen u op deze pagina prikkelen en stimuleren om uw kennis rondom dementie up-to-date te houden.

Heeft u zelf interessant nieuws vanuit het netwerk rondom dementie? Gebruik dan ons contactformulier om uw actuele bijdrage aan te leveren. Via de zoekbalk kunt u in het archief zoeken naar een bepaald onderwerp. Elk blokje met een nieuwsbericht kunt u aanklikken om er meer over te lezen. Onderaan de pagina vind u een link om u aan te melden voor onze periodieke nieuwsbrief per e-mail.

 • Alzheimer Café online: In gesprek met Lenny Winkel

  In dit interview spreken we Lenny Winkel, mantelzorgconsulente in de gemeente Woensdrecht. Zij vertelt over haar werk en wat zij kan betekenen voor mensen met dementie en hun naasten. U kunt de video hier bekijken.

 • Alzheimer Café online: In gesprek met een huisarts

  Het Dementienetwerk West-Brabant en Alzheimer West-Brabant hebben samen online Alzheimer Cafés opgenomen. In deze video kunt u kijken naar een gesprek met een huisarts over de niet-pluis fase en de diagnose bij dementie.

 • Inloopspreekuur Corona-check app

  Sinds afgelopen week wordt er landelijk aangekondigd dat mensen terecht kunnen in de openbare bibliotheek wanneer zij vragen hebben over de CoronaCheck app en alle andere bijkomstigheden. De bibliotheken ervaren sinds afgelopen week een grote toeloop van mensen met vragen hierover. Mensen zijn onder openingstijden van de bibliotheek altijd van harte welkom met hun vragen. Daarnaast organiseren zij twee inloopspreekuren waarbij zij zorgen voor extra medewerkers en vrijwilligers die mensen kunnen helpen bij de CoronaCheck vragen.

  En wel op dinsdagavond 12 oktober van 18.30 - 19.30 uur en woensdag 13 oktober van 10.00 - 12.00 uur.

   

 • Alzheimer Café online: In gesprek met de notaris

  Het Dementienetwerk West-Brabant en Alzheimer West-Brabant hebben samen online Alzheimer Cafés opgenomen. In deze video gaan we in gesprek met een notaris, die meer vertelt over wat u kunt regelen wanneer u of uw partner te maken krijgt met dementie.

 • Studiemiddag voor professionals op 1 november

  Het Dementienetwerk organiseert jaarlijks een studiemiddag voor professionals. Dit jaar is het thema 'Positieve Gezondheid bij dementie'. We hebben diverse gastsprekers uitgenodigd die alles kunnen vertellen over voeding, beweging, leefstijl en positieve gezondheid. U leest meer over deze middag op onze website.

 • Bijeenkomst over vrijheid en veiligheid bij dementie

  Vorig jaar is de Wet zorg en dwang (Wzd) in gegaan. De wet regelt dat mensen met dementie niet zomaar in hun vrijheid mogen worden beperkt. En als dit toch nodig is, dat zorgverleners hier dan zorgvuldig mee omgaan. De wet geldt niet alleen in het verpleeghuis, maar ook thuis en op de dagbesteding.

  Heb je dementie of ben je mantelzorger van iemand met dementie? En wil je weten wat de Wzd voor jou betekent? Meld je dan aan voor één van de gratis informatiebijeenkomsten van Alzheimer Nederland.

  We bespreken de volgende onderwerpen:

  • Hoe zorg je bij dementie voor veiligheid, maar ook voor vrijheid?

  • Wat als iemand zich verzet terwijl de zorgverleners vinden dat onvrijwillige zorg nodig is?

  • Hoe ga ik het gesprek aan over onvrijwillige zorg met de zorgverleners?

  • Wat betekent de Wzd voor dagbesteding, thuiszorg en zorg in het verpleeghuis?

  • Wat gebeurt er met de Wzd in tijden van corona, waarin allerlei vrijheidsbeperkende maatregelen gelden?

   

  De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 26 oktober van 19.00 tot 20.30 uur (online via Zoom). Je kunt je hier aanmelden voor de online bijeenkomst.

 • Dementiebril ervaren in de gemeente Woensdrecht

  In de gemeente Woensdrecht zijn diverse activiteiten gepland rondom Wereld Alzheimer Dag (de week van 21 september), waaronder de ervaring met de dementiebril. Bent u mantelzorger in de gemeente Woensdrecht en wilt u ook de dementiebril beleven? Op de website van BWI Woensdrecht vindt u meer informatie. In dit filmpje van Zuidwest TV een kort interview met Lenny Winkel over de dementiebril.

 • Alzheimer Café on Tour

  Vandaag besteedt Zuidwest Tv met Alzheimer café on Tour aandacht aan de vele gezichten van dementie. De vele activiteiten die in de regio georganiseerd gaan worden op 21 september, Wereld Alzheimerdag, komen aan bod. Ook de campagne We zijn zelf het medicijn en de dementiewegwijzer worden toegelicht. De uitzending is te zien via https://www.zuidwestupdate.nl/tv/alzheimer-cafe-on-tour/

  M.m.v. o.a. Alzheimer Nederland Afdeling West-Brabant, Dementienetwerk West-Brabant, Wijzijn Bergen op Zoom, GGD West-Brabant.

 • 2bike4alzheimer op 18 september

  Met 2bike4alzheimer vragen wij aandacht voor dementie en zamelen we geld in voor dementieonderzoek. Jouw steun is hard nodig, want maar liefst 290.000 mannen en vrouwen in Nederland hebben een vorm van dementie. In 2040 zal dit aantal opgelopen zijn naar meer dan een half miljoen.

  Wij steunen 2bike4alzheimer, het evenement van Alzheimer Nederland. Op zaterdag 18 september 2021 fietsen zij 40 kilometer. Doneer jij ook? Alle beetjes helpen en zo werken we samen aan een toekomst zonder dementie. Dankjewel!

 • Ondersteuningsgroep voor partners van mensen met dementie

  Ondersteuningsgroep voor partners van mensen met dementie start op 6 oktober in Bosschenhoofd. Er zijn nog een paar plaatsen!

  Elk jaar organiseert het Dementienetwerk West-Brabant een reeks van 7 bijeenkomsten die speciaal gericht zijn op de mantelzorger. In een kleine groep krijgt u in een gemoedelijke sfeer uitleg over dementie en hulp en advies bij uw vragen. Dit gebeurt onder begeleiding van ervaren professionals. Daarnaast is er steeds ruimte voor het uitwisselen van ervaringen en tips met andere mantelzorgers. Het gebeurt regelmatig dat de deelnemers na afloop onderling nog contact blijven houden.

  Voorbeelden van vragen die centraal staan tijdens de bijeenkomsten:

  • Wat is dementie?
  • Wat verandert er in je leven als je partner dementie krijgt?
  • Kun je spreken van een rouwproces?
  • Hoe moet het als het thuis steeds moeilijker gaat?

  Aanmelden voor deze gratis bijeenkomsten kan via info@dementienetwerkwb.nl of via uw eigen casemanager dementie. Alle data vind u op www.dementienetwerkwb.nl/agenda.

 • Krant van Roosendaal

  De Gemeente Roosendaal heeft grote plannen met de zorg en welzijn voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. In het dementieweb Roosendaal is ook aandacht voor preventie, cultuur en bewegen. Hoe we dat doen en wat we gaan doen lees je in de eerste dementie krant! Samen bereiken we meer!

 • Gemeente Roosendaal steunt campagne We zijn zelf het medicijn

  Vandaag start in de gemeente Roosendaal de campagne “We zijn zelf het medicijn” van de GGD West-Brabant. Die campagne is nodig, want dementie is een nare aandoening waar nog geen medicijn voor is. En helaas gaat het aantal mensen met dementie de komende jaren ook nog eens toenemen. Gelukkig kun je de kans op dementie op latere leeftijd zélf verkleinen! Dat kan al met kleine aanpassingen in je dagelijks leven. Hoe? Blijf nieuwsgierig, eet gezond en beweeg regelmatig. Klinkt simpel, en dat is het ook. Ga aan de slag met jouw breingezondheid en laat je inspireren op de website Wij zijn zelf het medicijn.

  Iedere dag tips om je hersenen gezond te houden? Download dan de gratis app Mijn breincoach: https://www.mijnbreincoach.eu/ 

 • Alzheimer Café Bergen op Zoom- kleinschalig gaat van start!

  Maandagmiddag 12 juli van 14.00u -16.30u bent u welkom in de Korenaere (Korenmarkt in Bergen op Zoom). Rekening houdend met de geldende coronamaatregelen organiseert Alzheimer West-Brabant deze middag voor een beperkt aantal bezoekers; 1,5 meter maatregel etc. Een aantal vrijwilligers van het Alzheimer Café zal aanwezig zijn om onder het genot van een kopje koffie/thee met u in gesprek te gaan. Het ontmoeten staat centraal.

  Aanmelden is verplicht. Wilt u dit voor 7 juli doen via: p.corstanje@alzheimervrijwilligers.nl of op r.vanoosterbos@alzheimervrijwilligers.nl of op telefoonnummer 06 21971470. Hier leest u meer over dit Alzheimer Café. 

 • Alzheimer Café bulletin no. 6!

  Het nieuwe Alzheimer Café Bulletin is uit! Lees hier meer over de activiteiten van Alzheimer West-Brabant, afd. Bergen op Zoom.

 • Basiscursus dementie weer gestart!

  Vorige week hebben we eindelijk weer een basiscursus dementie voor mantelzorgers en vrijwilligers kunnen organiseren. Vanwege Corona was dit lange tijd niet mogelijk. Tijdens het tweede dagdeel was er speciale aandacht voor de campagne 'We zijn zelf het medicijn' van GGD West-Brabant. Dankzij de beweegagoog werd er ook nog gesport! Hartelijk dank aan alle sprekers en deelnemers voor deze mooie middag!

 • Meerjarenplan

  Op verzoek van de Zorgverzekeraars Nederland heeft het Dementienetwerk West-Brabant in het tweede kwartaal 2018 een meerjarenplan overlegd.