Audio & Video

Op deze pagina vindt u interessante films en podcasts over dementie.

Stappenplan Wet zorg en dwang: https://youtu.be/HZ7mEDR5C8g 

Informatievideo over onvrijwillige opname en verblijf bij de Wet zorg en dwang: https://youtu.be/hb8i33PRx00  

 

De 6-delige podcast Bob is het verhaal van de fragiele 84-jarige Elisa, die sinds kort alleen nog maar kan praten over haar oude jeugdliefde en het kind dat zij gedwongen heeft moeten afstaan aan een klooster. Mirke, Nele en Siona gaan op zoek naar de waarheid. Is Bob een levensgroot geheim dat ze haar hele leven met zich mee heeft gedragen, of de fantasie van een dementerende vrouw? Bob is een podcast van NPO Radio 1, Audiocollectief Schik en VPRO Dorst.  https://podcastluisteren.nl/pod/Bob

 

De Liefhebbers (2019)
https://dementie.nl/sites/default/files/wysiwyg/De-Liefhebbers.jpgJan Liefhebber blijkt dementie te hebben, maar verzwijgt dat lang voor zijn kinderen. Als hij de diagnose uiteindelijk deelt, zet dat de familiebanden op scherp. 

 

 

 

Kapsalon Romy (2019)
https://dementie.nl/sites/default/files/wysiwyg/Kapsalon-Romy.jpgFamiliefilm over Romy en haar oma Stine. Stine heeft een kapsalon, maar maakt steeds vaker foutjes. Ze blijkt alzheimer te hebben. Romy besluit haar oma te helpen. 

 

 

The Leisure Seeker (2018)
https://dementie.nl/sites/default/files/wysiwyg/Films-dementie-The-leisure-seeker.jpgRomantische tragikomedie over een echtpaar dat meer dan vijftig jaar samen is. Verfilming van het gelijknamige boek van Michael Zadoorian. 

 

 

 

Still Alice (2015)
https://dementie.nl/sites/default/files/wysiwyg/Films-dementie-Still-Alice-beeld.jpgFilm naar het boek van Lisa Genova. Alice is 50 als zij de diagnose Alzheimer krijgt. Hoe nu verder? Hoe geven Alice, haar man en haar kinderen de diagnose en de veranderingen een plek in hun leven? 

 

 

 

Het gouden huwelijk (2012)
https://dementie.nl/sites/default/files/wysiwyg/Films-dementie-Het-Gouden-Huwelijk.jpgKorte tv-film waarin een vrouw geconfronteerd wordt met de nieuwe liefde van haar man die dementie heeft. 

 

 

 

The Notebook (2004)
https://dementie.nl/sites/default/files/wysiwyg/Films-dementie-The-Notebook.jpgVerfilming van de gelijknamige roman van Nicholas Sparks. Een man op leeftijd leest een vergeetachtige vrouw voor uit een boek. Hij vertelt het verhaal van de liefde tussen de jonge Noah en Allie. Een liefde waar de romantiek vanaf spat, maar die heel wat obstakels kent. 
De film is vanaf 22 april 2019 te zien op Netflix.  

 

 

 

Iris (2001)
https://dementie.nl/sites/default/files/wysiwyg/Films-dementie-Iris.jpgSpeelfilm over het leven van de Britse schrijfster en filosofe Iris Murdoch. Iris leeft een uitbundig leven en is een beroemd schrijfster. Op haar 76e krijgt ze alzheimer. De film blikt terug op haar leven. Iris is een verfilming van het boek Iris: A memoir and elegy for Iris, dat haar man John Bayley schreef.