Informatie over dementie en het coronavirus

Op deze pagina hebben we zo veel mogelijk informatie verzameld over dementie en het corona virus.

Wat kunt u zelf doen?

Veel mensen met dementie (en hun naaste/mantelzorger) zijn kwetsbaar en ontvangen nu geen of veel minder bezoek. En dat terwijl ze vaak afhankelijk zijn van het contact met anderen. Wat kun jij doen voor je buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie? 

Activiteiten voor mensen met dementie

Je naaste met dementie krijgt steeds meer moeite met het beginnen en deelnemen aan activiteiten en met deze afmaken. Door haar geheugenverlies en verwardheid weet ze niet meer hoe ze dagelijkse dingen moet aanpakken. Door samen met haar activiteiten uit te zoeken die passen bij wat ze kan en wil doen, kan haar leven zin en kleur behouden.

Informatie over het Coronavirus in 9 talen

Op deze website kunnen mensen met een migratie achtergrond in hun eigen taal lezen over het Corona virus.

Steffie legt uit: Corona

Steffie zet zich in voor iedereen die in eigen tempo door beeld, geluid en oefenen meer wil leren over belangrijke onderwerpen. Het inhoudelijk ontwerp werd gemaakt door Leerzelfonline in opdracht het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Beeldbellen

Bewoners van verpleeghuizen krijgen door de situatie rond het Corona-virus geen bezoek meer. Velen van hen wonen daar vanwege dementie. Hier vind u een instructie hoe zorgverleners mensen met dementie kunnen leren om zelf een tabletcomputer te bedienen in verband met beeldbellen, door op slimme wijze een beroep te doen op het lerend vermogen van mensen met dementie. Ook is er een instructie beschikbaar voor familie.

Forum over het coronavirus

Op het Forum van Dementie.nl is nu een apart subforum opgericht dat over het coronavirus gaat. Hier kunnen mensen  met elkaar in contact komen en elkaar kunnen steunen door het uitwisselen van ervaringen, het stellen van vragen of het geven van tips. Het Forum is te vinden via deze website. Ook Alzheimer Nederland heeft een forum opgericht over dementie en het Corona virus.

Omgaan met mensen met dementie

De uitbraak van corona heeft een enorme invloed op onze samenleving, Je naaste met dementie kan zich onveilig voelen en vereenzamen, thuis of in het verpleeghuis. In dit artikel geven we advies en tips over hoe je daarmee om kunt gaan. 

Adviezen en maatregelen

Het coronavirus (COVID-19) verspreidt zich snel. Wat zijn de maatregelen en adviezen voor jou en je naaste met dementie?

WeHelpen

Met wehelpen.nl kun je aangeven dat je best een keer iemand een handje wilt helpen. Of laten weten waar je hulp bij kunt gebruiken. Ook kun je samen met bekenden via de website tijdelijk of wat langer zorgen voor een ander. Aanmelden is gemakkelijk: je hebt alleen een e-mailadres nodig, waarna je een aantal gegevens invult over jezelf en bij voorkeur een foto toevoegt. Het gebruik van de website is gratis en voor iedereen vanaf 16 jaar. Voor de hulp mag geen financiële vergoeding worden gevraagd of geboden. Help jij al mee? 

Ik mag op bezoek, maar hoe herstel ik het contact? 

Het is een herkenbare vraag in deze periode. Zeker nu het contact weer langzaam op gang komt, merken mensen dat er iets is veranderd. Het ziekteproces is voor iedereen anders, maar het belang van regelmatig contact lijkt duidelijk. Of het vertrouwde gevoel weer helemaal terugkomt, is niet te voorspellen. Maar het is zeker de moeite waard om er energie in te steken. Alzheimer Nederland geeft je wat suggesties die je kunt toepassen binnen de coronaregels.

Vaccinaties

Op deze website vindt u meer informatie over de vaccinates: www.dementie.nl