Het Geheugenhuis in de bibliotheek is er voor iedereen

De Bibliotheek West-Brabant is meer dan een fysieke plaats waar je boeken kunt lenen. Het is vooral ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten. De bibliotheek is een ontmoetingsplek die voor iedereen wat te bieden heeft. Naast onder meer boeken en tijdschriften, cursussen en workshops, biedt de bibliotheek ook het Geheugenhuis aan.

Er is ontzettend veel informatie over dementie te vinden. Binnen iedere gemeente is het ondersteuningsaanbod rondom dementie en het individueel geheugen anders ingericht. Dit kan verwarrend zijn wanneer je informatie wilt inwinnen bij een landelijke organisatie. Bij de Bibliotheek West Brabant is daarom één plaats ingericht waar alle informatie en organisaties samenkomen: het Geheugenhuis. Het Geheugenhuis heeft een fysieke plaats in de bibliotheekvestigingen in Hoogerheide, Oudenbosch, Steenbergen, Roosendaal en Zevenbergen. Het Geheugenhuis is gratis toegankelijk voor alle inwoners die betrokken zijn bij of interesse hebben in het individueel geheugen.

Het Geheugenhuis is een uitnodigende en laagdrempelige informatie- en ontmoetingsplek binnen de bibliotheek met diverse (activerings)materialen en aansprekende programmering rondom 'het brein'. Het is een fijne plek voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met geheugenproblemen of dementie. Om kennis op te doen, te praten met lotgenoten of op een ongedwongen manier ervaringen te delen. Ook kunnen bezoekers gebruik maken van de Belevenistafel. Op dit grote touchscreen staan herinneringsspellen voor volwassenen, jeugd, zorgvragers en hun mantelzorgers. De Belevenistafel is te vinden in Hoogerheide, Roosendaal, Oudenbosch en Zevenbergen. Ook kunnen Geheugenkoffers geleend worden vol met foto’s, boeken en andere materialen om herinneringen op te roepen en gesprekken aan te gaan. De Geheugenkoffers kunnen ook door zorginstellingen geleend worden.  

Wil je meer weten over het Geheugenhuis? Kijk dan op de website van de Bibliotheek West Brabant.

www.bibliotheekwb.nl/geheugenhuisDaar lees je ook het ervaringsverhaal van Ria. Zij is mantelzorger voor haar man Rein die aan dementie lijdt. Samen bezoeken zij regelmatig het Geheugenhuis in de bibliotheek in Roosendaal.